Хронични болесници први на удару коронавируса

kamere

Лекари у домовима здравља, код којих на преглед дођу пацијенти с повишеном температуром и отежано дишу, требало би најпре да утврде да ли су те особе путовале у подручја где има ове болести

Од коронавируса највише оболевају мушкарци, старији од 40 година, хронични болесници, оболели од дијабетеса и кардиоваскуларних болести, потврђено је најновијим сазнањима о овој болести. До сада је вирус однео 17 живота, а забележен је код 571 особе, углавном у Кини.

Ризик од уношења овог вируса у Србију, по мишљењу Марјана Ивануше, директора канцеларије Светске здравствене организације за Србију, низак је или можда средњи. Он објашњава да вирус углавном изазива благу прехладу, али да се код појединаца развија озбиљна вирусна упала плућа која може довести до отказивања плућа и осталих органа, чак и смрти.

– Вирус вероватно потиче од животиња, а пренос болести се најефикасније спречава термичком обрадом меса и личном хигијеном, посебно редовним прањем руку – рекао је Ивануша, уз упозорење да ће због кинеске нове године многи путовати у ову земљу.

Здравствене власти у Србији тврде да је наш медицински систем спреман да се избори с евентуалном појавом вируса, да су набављени реагенси за детекцију његовог присуства и да су лекари обучени за збрињавање пацијената са симптомима ове болести.

Професор др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, каже за „Политику” да не постоји специфичан антивирусни лек који би могао да се примени у случају појаве коронавируса.

– Али имамо опрему, респираторе и добро смо обучени за пружање вештачке вентилације, што смо већ радили с пацијентима који су имали компликације због малих богиња или грипа. Клиника ће поступати као и у свим претходним ситуацијама у вези с таквим вирусом. Људи треба да послушају препоруку СЗО и да се уздрже од путовања у подручја где се вирус појавио – каже др Стевановић.

На питање да ли вакцина против грипа може да заштити и од коронавируса, др Стевановић одговара да не може јер свака вакцина штити само од оне болести због које је направљена. Да ли ће се ускоро појавити вакцина против коронавируса зависи од ширења болести и – последица.

– Ако се вирус чешће буде појављивао и ако буде имао већи значај да се покрене фармацеутска индустрија и синтетише вакцину, то ће се врло вероватно десити. Ипак, требало би знати да је то поступак који траје дуже време. Најбитније је да лекари у домовима здравља, код којих дођу пацијенти с повишеном температуром и отежано дишу, утврде да ли су претходно путовали и ако јесу где. Уколико је особа била у подручју где влада вирус, онда такав пацијент захтева преглед инфектолога. Он ће у договору с епидемиологом да процени евентуалне ризике и даљу дијагностику. Наиме, исте симптоме може да има особа с грипом из Београда или Крушевца, али да није путовала у ризично подручје – истиче др Стевановић.

Епидемиолог професор др Радмило Петровић објашњава да је коронавирус одавно познат у светској вирусологији. Најчешће изазива симптоме оболевања горњег респираторног тракта, али може да захвати и плућа и да изазове атипичне пнеумоније.

– Колико сам упознат, стручњаци још нису утврдили тачан извор заразе и путеве преношења. Али претпоставља се да би то могла да буде једна врста дивље мачке, такозвана цибетка. Она представља специјалитет у кинеској кухињи јер има укусно месо – каже др Петровић и подсећа да вируси у последњих 70 година представљају много већу опасност за човека од бактерија, јер су склони мутацијама.

Овај стручњак, иначе епидемиолог, вирусолог и вакцинолог радни век је провео у Институту Торлак, на основу богатог искуства каже да не исључује могућност ни да је мутација корона вируса изазвана вештачки у лабораторији. Каже да је вирус грипа најподложнији „промени карактеристика”, али да може да мутира и корона вирус. Петровић наглашава да се вирус преноси капљично, јер током кијања, кашљања, гласног говора заражена особа избацује капљице које могу дуго да лебде у ваздуху. Ипак, није наодмет додатни опрез јер није још тачно утврђено како се све преноси вирус.

– Морамо да будемо опрезни јер у Србији на разним градилиштима ради велики број кинеских радника. Добро је што је успостављена специјална контрола на граничним прелазима с термовизијским камерама које детектују повишену температуру код путника. Али нису само болесни људи извор заразе, већ и они који су се заразили, али се налазе у инкубационом периоду и код којих ће се тек испољити симптоми болести. Дакле, они могу да дођу наизглед здрави, али да су већ инфицирани и да ће се болест тек испољити – истиче др Петровић.

Како људи могу да се заштите? Доктор Петровић истиче да је неопходно избегавање одласка на масовније скупове и места где циркулише велики број људи, а да се могу носити и посебне нано-маске, којих има и у Србији, а које спречавају у 90 одсто случајева да до особе не продре вирус и да онај ко је болестан не расеје даље клице. Обичне хируршке маске не пружају такву врсту заштите.

– Епидемија у Кини дошла је у незгодно време јер код њих ускоро почиње обележавање кинеске нове године, када у ту земљу долазе милиони људи, што све погодује лакшем ширењу вируса – додаје наш саговорник.

У Институту „Др Милан Јовановић Батут” напомињу да су кинеске здравствене власти идентификовале више од 2.700 контаката са зараженим особама, од којих је тренутно 1.394 под здравственим надзором. Инфекција се третира као „болест класе А”, што омогућава изолацију пацијената и затварање захваћених подручја.

Чешће прати руке

Грађанима Србије се препоручује да откажу или одложе путовање у Кину, а стручњаци Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” препоручују следеће мере заштите:

* избегавање контакта с особама које имају знаке респираторне инфекције

* избегавање масовних окупљања и боравка у простору где је велики број особа, на отвореном или у затвореном простору

* појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта с оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју

* може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз…)

* придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (одржавање растојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања и кијања папирним марамицама или гардеробом, често прање руку)

* избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама

* путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције органа за дисање, треба да се обрате свом лекару уз напомену о путовању

Извор:
ПОЛИТИКА