Србија децу лечи СМС порукама, а Влада у изложбу Марине Абрамовић уложила 1.300.000 евра и зарадила 240.000!

marina-abramovic-magarac

Изложбу Марине Абрамовић „Чистач“ у Музеју савремене уметности, коју је подржала Влада Србије и национална платформа „Србија ствара“ посетило је 76.000 људи.

У изложбу „Чистач“, која је трајала је од 21. септембра 2019. до 20. јануара 2020. године, уложено је милион и 300 хиљада евра.

Од тога је Влада Србије, преко Министарства културе и информисања, издвојила око 660 хиљада евра, док су остатак финасирали више од 20 донатора и спонзора (претпостаљам да је држава својим ауторитетом нашла тих 20 спонзора за изложбу, а могла је да нађе спонзоре за далеко неопходније ствари).

Због високог нивоа продукције, само у техничку опрему уложено је 300.000 евра. Та опрема ће остати у Србији на коришћење  у културним и уметничким институцијама.

Музеј савремене уметности у Београду од продаје улазница и сувенира зарадио је око 240 хиљада евра, а управо због субвенција државе, а на иницијативу Кабинета председнице владе Ане Брнабић, карте су коштале минималних 600 динара, јер је идеја била да се приступачном ценом омогући што већем броју грађана да посети изложбу.

Марини Абрамовић, широј јавности Србије познатој по томе што сат времена снимка како гледа магарца успела да прода Музеју савремене уметности у Новом Саду за 80 хиљада евра признајем да одлично зна са магарцима, тачније да људе направи истима.

Дакле, влада је уложила 1.300,000 евра, добила је назад 240.000 евра од карата и 300.000 остаје у половној опреми коју ће, како су рекли у музеју, користити уметници коју надаље буду излагали.

Ако изузмемо потпуно сулуду идеју да ову земљу треба да представља Марина Абмрамовић и да је неком пало на памет да је спонзорише, простом рачиницом добијамо да је „у ветар бачено“ 760.000 евра пореских обвезника Србије који су сигурно „пресрећни“ што се њихов новац троши на овакве уметнике.

Све и да постоје ти фамозни спонзори који су наводно дали 640.000 евра, учествованје државе са оволико новца у оваквом пројекту је вређање здравог разума.

Да ствар буде луђа, режимски медији и премијерка нас убеђују како је ово фантастичан успех, и како је ова изложба изазвала велико интересовање у свету.

На крају, да би се сви заједно осетили довољно посрамљено цитирамо изјаву премијерке Брнабић: „Ово улагање се вишеструко исплатило и сада остаје да смислимо којим следећим сличним догађајем или креативним пројектом да наставимо овај позитиван тренд„.

Извор:
МАГАЦИН