НАТО ДИВИЗИЈА ‘JISD’ ГУРА ЦРНУ ГОРУ У ХАОС: ТРАЖЕ ОД МИЛА ЂУКАНОВИЋА И САВЈЕТА ЗА ОДБРАНУ И БЕЗБЈЕДНОСТ УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, под притиском “контрахибридног тима“ НАТО-а, разматра могућност да наредних дана сазове хитну сједницу Савјета за одбрану и безбједност, позивајући се на “угрожавање или покушај рушења уставног поретка“, сазнаје портал Српско уједињење.

Према нашим сазнањима, у оптицају је и могућност увођења ванредног стања јер је очигледно да власт нема механизме да спријечи отпор вјерника Српске цркве, али ни намјеру да повуче спорни Закон о слободи вјероисповијести. “Резервни“ повод је “нарушавање јавног реда и мира“, уколико би дошло до било каквог монтираног сукоба противника Закона о слободи вјероисповијести и полиције, или обрачуна црногорских националиста са вјерницима Српске православне цркве у четвртак на Цетињу.

“Контрахибридни тим“ НАТО-а рачуна и на сагласност премијера Душка Марковића и предсједника Скупштине Ивана Брајовића, који су, такође, по функцији, чланови Савјета за одбрану и безбједност. Формално ће, “по позиву“, консултовати министре полиције и одбране и начелника Генералштаба Војске Црне Горе.

Уколико Ђукановић, у консултацијама са припадницима “контрахибридног тима“ НАТО-а, процијени да не постоји друго средство за ефикасно гушење народне побуне, увођење ванредног стања логичан је институционални потез, објашњава један од саговорника портала Српско уједињење.

– Константних стотину хиљада људи на улицама неколико градова мале Црне Горе, исцрпили су припаднике јавне и тајне полиције, али и држави сваким даном остављају све мању могућност да адекватно одговори. Зато се хитно мора пронаћи решење док се ствари у потпуности не отргну контроли – каже извор портала Српско уједињење.

Он наглашава да ће, према једној пројекцији, одлуку о проглашењу ванредног стања донијети искључиво Скупштина Црне Горе ефикасношћу посланика парламентарне већине, на челу са Иваном Брајовићем, како би се испоштовала формална процедура прописана Уставом. Калкулише се да би гласали и посланици опозиционе Социјалдемократске партије која се иначе изјаснила за Закон о слободи вјероисповијести.

Други сценарио, који је вјероватнији, предвиђа да ванредно стање, изненада, односно експресно прогласи Савјет за одбрану и безбједност, те да такву одлуку прослиједи на потврђивање Скупштини, тек онда када она буде у могућности да се састане, “без притисака и опструкција“, кажу наши извори.

Саговорник портала Српско уједињење из безбједоносних структура сматра да је маневарски простор Мила Ђукановића и Душка Марковића “растурен“ незапамћеним изласком људи на улице, те да стручњаци за “хибридне пријетње“ који су у Подгорицу дошли из Вашингтона и Брисела, изричито не дозвољавају да се предсједник и премијер врате на “фабричка подешавања“. Десетине стручњака из централе НАТО-а, прије свих из тзв. Здружене обавјештајно-безбједоносне дивизије (JISD) смјештени су у изнајмљеним вилама у Подгорици и Будви и ангажовани на пројекту “ломљења кичме“ Српској цркви, а њима руководи Стјуарт Пич, који се налази ван Црне Горе.

Ђукановићу је недавно у САД-у јасно саопштено да је последица било каквог компромиса са СПЦ равна шамарчини која би дуго звонила по ушима НАТО пакта. Зато је НАТО тим за “хибридни изазов“ спреман да, између осталог, координише медијску харангу против Срба у Црној Гори и државе Србије, поступке противника литије на Цетињу и суспендовање Устава којим се гарантује слобода вјероисповијести.

Извор: Српско уједињење