Храбри српски дечак из Париза одбранио је КРСТ по цену батина, а сад је добио специјални поклон из ХИЛАНДАРА

krst_6

Храбри дечак (12) у Паризу одбранио православно знамење упркос батинама и освојио симпатије наших људи. Један верник поклонио дечаку вредан духовни дар. Хтео и да плива за крст, али му нису дозволили

ПАРИЗ – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

СРПСКОМ дечаку (12), ког су пре неколико дана напала деца у школском дворишту у Паризу, тукући га и тражећи да скине крст, у недељу је један потресени верник у париској Српској православној цркви Свети Сава у знак поштовања поклонио освештани крст из Хиландара.

– Наш храбри јунак није знао за страх, чврсто је бранио и одбранио своје убеђење, веру и свој крст – поручио је за „Новости“ протојереј ставрофор ове цркве Славиша Шањић.

Срби из Париза му, каже, спремају још поклона.

Иако повређен, дечак Л. П. је у недељу био на језеру Жонкоа код Париза и хтео да заплива за богојављенски крст! Са њим је било још неколико дечака, али им због хладне воде организатори то нису дозволили, желевши да сачувају њихово здравље. Могли су да пливају само пунолетни.

Напад на Л. П. се догодио у уторак, у дворишту школе „Маркс Дормоа“ у 18. париском арондисману, у ком се налази и српска црква и где живи доста придошлица. Извори блиски догађају истичу да је дечак сурово нападнут. На сајту „Сви Срби у Паризу“ наводи се да су га претукла петорица једанаестогодишњака преклом из Африке, „вероватно друге религије, јер су инсистирали да скине крст са врата“.

Наводи се да су, иако му је крст био на огрлици испод одеће, младом Србину пришла петорица дечака и рекли му да га скине. Он је то одбио, после чега су га сва петорица окружила и инсистирала да то уради. Пошто нису у томе успели, један од њих, који му је стајао иза леђа, изненада га је оборио на земљу и, како преноси сајт, сва петорица су почела брутално да га шутирају. Дечак је, истиче се, добио ударце по целом телу. Поцепана му је усна, добио је неколико удараца у главу и у предео гениталија.

То је потрајало све док неколико ученика није почело да дозива у помоћ, што се, како се наглашава, није догодило одмах. Сајт преноси да нападачи нису успели да Л. П. скину крст и да је он дао све од себе да га сачува. Родитељи дечака су поднели тужбу, а храбри малишан је наставио да иде у школу.

Извор:
НОВОСТИ