СПЦ одбила да канонизује Његоша

njegosИницијатива за канонизацију Петра Петровића Његоша повучена је из процедуре и Сабор Српске православне цркве неће се бавити том темом, изјавио је данас портпарол Цркве епископ бачки Иринеј.

Епископ бачки Иријне је, после два дана заседања Сабора, подсетио да је иницијатива била предата на почетку заседања надлежној црквеној комисији, али да је после поновног разматрања Сабор данас донео одлуку да се она повуче. Он је рекао да се Сабор неће бавити овом темом у току заседања.

Иринеј бачки је нагласио да је током заседања Сабора вођена веома опширна расправа о проблему Косова и Метохије у контексту најновијих збивања у вези са останком и опстанком цркве и српског народа, али и српске државности на Косову и Метохији, „тој најдрагоценијој и најсветијој српској територији“. Он је додао да ће се Сабор још бавити том темом и да ће на крају заседања имати мишљење о тој „теми свих тема“.

Иницијативу да се владика Петар II Петровић Његош прогласи за свеца поднела је Митрополија црногорско-приморска, односно митрополит Амфилохије. Он је у недељу 19. маја свечано унео Његошеву икону у Цетињски манастир, чиме је овај датум установљен као датум празновања Његоша.

Митрополит Амфилохије рекао да је Петар II Петровић Његош на својој првој икони с правом назван Ловћенским тајновидцем.

„Све оно што је видио Свети нови Петар Други Петровић Његош – Ловћенски тајновидац, испуњено је најдубљим виђењем и сазнањем, а то је виђење слова предвечнога Оца кроз кога је све постало. То је он и записао у свом завештању“, рекао је владика Амфилохије.

БЕТА