Мишустин најавио кардиналне промене у влади Русије

мишустин

Према речима посланика Алексеја Корнијенка, поред измена у редовима министара, Мишустин је најавио и да ће променити структуру Владе

Кандидат за новог премијера Русије Михаил Мишустин обећао је кардиналне измене у Влади Русије, иако није прецизирао које министре ће сменити.

Према речима посланика Државне думе Алексеја Корнијенка, поред измена у редовима министара, Мишустин је најавио и да ће променити структуру Владе.

Корнијенко је присуствовао састанку Мишустина са представницима Комунистичке партије Руске Федерације (КПРФ), једне од четири парламентарне странке.

Иначе, председник КПРФ Генадиј Зјуганов рекао је да његова партија не може да подржи Мишустинову кандидатуру, јер нико до сада није упознат ни са предлогом новог састава Владе Русије, као ни са њеним програмом.

Мишустин се састао и са представницима ЛДПР-а, а како су пренели медији, већина посланика те руске странке подржаће кандидатуру новог руског премијера.

„Мишустин је стручњак, због чега ћемо и га подржати“, рекао је председник ЛДПР-а Владимир Жириновски.

Претходно је саопштено да је владајућа странка Јединствена Русија једногласно подржала кандидатуру председника Федералне пореске службе Михаила Мишустина за новог премијера Руске Федерације.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин предложио је јуче Михаила Мишустина за новог премијера, након што је Дмитриј Медведев распустио Владу Русије.

Оставка Медведева уследила је након што је Путин предложио измену Устава Русије, која би донела повећање овлашћења Парламента и Владе.

+  +  +

ШТА ЈЕ ПРЕПОРУЧИЛО МИШУСТИНА ДА ПОСТАНЕ ПРЕМИЈЕР?
Предлог да Михаил Мишустин буде нови премијер Русије јуче је узбуркао светску јавност. За ту позицију несумњиво га је препоручио његов успех на челу Савезне пореске службе Русије.

Михаил Владимирович Мишустин биће нови руски премијер, а предложио га је председник Владимир Путин истог дана када је комплетна руска влада на челу с Дмитријем Медведевим поднела оставку.

Мишустин, мало познат јавности, у Влади Русије ради од 1998. године. Био је на челу Савезне пореске службе Русије од априла 2010. Захваљујући познавању технологије, са места шефа Пореске управе увео је најновије системе и знатно унапредио наплату пореза у земљи, наводе руски медији.

Један је од првих стручњака у Русији који је био „заражен“ дигитализацијом. Успео је да трансформише позамашан, бирократски и корумпирани порески систем у модерну и технолошки напредну услугу, примењујући најбољу светску праксу.

Технолошка решења уведена у режији Мишустина учинила су плаћање пореза практичним, а већина „сивих“ пореских комбинација је елиминисана. Пословање је почело да излази из сенке, а наплата пореза у Русији је расла чак и за време економске кризе. Мишустин је успео да реши један од највећих проблема – вратио је ПДВ у легалне токове, што је резултирало тим да је овај порез постао један од главних извора прихода у буџету земље.

Системи које је увео омогућавали су му да у Русији примени посебан порески режим – порез на професионални доходак – који самозапосленим грађанима омогућава да легализују своје пословање без директне личне интеракције са пореском службом.

Михаил Владимирович Мишустин воли спорт, а посебно хокеј. Члан је Надзорног одбора хокејашког клуба ЦСКА из Москве. Ожењен је, има тројицу синова.

Извор:
СТАНДАРД