Дачић: Или север на изборе или заједница „Тачијевих Срба“

ivica-dacic-izdajnik-БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић истакао је данас да је веома битно да Срби са севера Косова учествују у имплементацији бриселског споразума и указао да нико у међународној заједници не верује да Београд не може да утиче на њих.

Упитан шта ће бити ако политички лидери са Севера буду бојкотовали процес, Дачић је на конференцији за новинаре казао да је веома је битно да постоји „заједнички приступ“.
„Могу они да не учествују на локалним изборима, али ће онда ту Заједницу чинити ‘Тачијеви Срби’. Ако је то у интересу српског народа, само напред“, поручио је Дачић, закључујући да је „свима јасно куда плови овај брод – или ћете бити на њему, или не постојимо“.

По његовим речима, један део договореног о спровођењу тиче се и српских општина на Косову, али у највећем броју се тиче саме државе Србије.
„Ничији бојкот неће нама у међународној заједници бити алиби да нешто не можемо. Нама нико не верује да не можемо да утичемо на Србе на северу Косова. Мисле да се са њима шегачимо, ако кажемо тако нешто“, истакао је Дачић после сусрета са министарком унутрашњих послова Финске Паиви Расанен и додао:

„То је неозбиљан приступ у међународној заједници. Јесмо ли озбиљна држава или ће сваки локални шериф да води своју политику?“

Дачић је казао да се српска делегација изборила за „максимално“.
„Ми желимо да заједно спроводимо све то јер је у интересу оних који тамо живе. Нема потребе да неко шири панику шта ће бити са било којим радним местом. Ми ћемо стајати иза наших људи на КиМ“, поручио је премијер додајући да је због тога важно да имамо принципе спровођења онога што смо преузели као обавезу.

Он је поновио да нико неће веровати Београду да неће моћи да спроведе што је договорено само зато што се буне неки локални лидери.
„Не спроводимо ништа што је на штету српског народа, није идеално, није оно што смо желели, али немамо другог решења“, указао је Дачић.

Како је нагласио, треба бити веома одговоран према судбини нашег народа, како на Косову и Метохији, тако и у целој Србији.

Влада сутра или прекосутра о имплементацији

Дачић је најавио да ће Влада Србије сутра или прекосутра одлучити о предложеном тексту споразума о имплементацији бриселског споразума, и о томе, као што је предвиђено, писмено обавестити Кетрин Ештон до краја недеље.

Дачић је казао да је јуче усаглашен текст који се генерално састоји од више области. Прво питање је законодавство, односно који закони би требало да се промене са обе стране.
„Када то кажем морате да схватите да овај план не улази у детаље, већ утврђује рокове и радње које треба да обавимо. Прво ће се формирати заједничка радна група у којој ће свака страна дати предлог који од закона треба да буду промењени и у ком року. Рокови су веома кратки јер је важно да се имплементира, а немогуће је то учинити ако се закони не промене“, поручио је Дачић.

Када је реч о Зајединци српских општина, Дачић каже да би требало да буде коснтитуисана након локалних избора, који ће бити у октобру.
„Ми смо тражили да дотле постоји оснивачки, конститутивни одбор, који би радио неке ствари док се не изабере Заједница после избора. И то је прихваћено. Названо је ‘руководећи тим’, који ће чинити представници четири општине са севера Косова. Они ће припремати предлог нацрта статута, предложити вршиоца дужности командира полиције на северу и обављаће још неке послове из тачке 4“, објаснио је премијер.

Следећа тачка, према његовим речима, је полиција. Биће одређени рокови до када би требало да се изврши интеграција, након тога је на реду правосуђе, при чему треба нагласити да није у питању само Апелациони суд, већ сви судови и тужилаштво. Биће формиране радне групе које ће утврдити рокове и планове за интеграцију судова и превдиђено је да се она заврши до краја године.

Кад је реч локалним изборима, биће формирана радна група која ће дефинисати – заједно са ОЕБС-ом – основне ствари везане за изборе, односно ко има право да учествује, бирачке спискове и друга питања. На крају је питање неких општих одредаба које се тичу транспарентности финансирања, указао је Дачић, додавши да Београд ништа не финансира такно, тако да није та тачка спорна.
„Србија се обавезала, али и представници приштинских власти, да ћемо спроводити договорено и да ће дијалог бити настављен о даљим питањима као што су нестала лица, имовина, расељених лица, заступљености Срба у централној власти“, казао је Дачић додајући да енергетика и телекомуникације није део овог плана, о чему ће се посебна радна група бавити.

Према његовим речима основни циљ је био да нико од наших људи који раде на КиМ не остане без посла, да се понуди одговарајући број радних места у структурама које би требало да буду интегрисане или трансформрсане.

У полицији и правосуђу потврђено да ће бити поштована етничка структура, указао је Дачић додајући да то значи да је основна ствар да ако неко ради у полицији и правосуђу добије понуду да ради у месту у којем живи.
„Нама је веома важно да се овај план усвоји да бисмо могли да идемо корак даље, а то је да очекујемо добијање датума на седници Савета ЕУ у јуну“, истакао је Дачић.

Дачић је најавио да ће Влада Србије наставити са међународним активностима. Он је најавио да ће државни секретар Велике Британије Хејг крајем маја, то јест 30. или 31. посетити Београд. Затим је планирано да у посету дођу и други званичници, а очекује и долазак немачких посланика средином јуна.
„Чули сте Вестервелеа на овом месту. Имамо ли план за имплементацију и да ли ћемо урадити оно што је превдиђено њиме, Немачка ће бити за давање датума. Ја га држим за реч што је изговорио овде“, поручио је Дачић.

Дачић је указао да се тренутно делегација Србије налази у Москви, где ће сутра потписати споразум о стратешком партнерству.
„Ми желимо да будемо члан ЕУ“, поручио је он додајући да је разговарао и са америчким званицнцицима, да Србија уговара посете Кини, и да је битно да се позиционира Србија на један другацицји начин, јер „када је јака сигурно ће боље бранити државне интересе, а тако и Срба на КиМ“.

ТАНЈУГ