Позадина кризе британске монархије

britanci

Аутор: Синиша Љепојевић

Због чега су принц Хари и Меган Маркл напустили монархију, каква је улога Хилари Клинтон у томе и шта ће се даље дешавати на Острву?

Најновија породична криза британске краљевске куће прети да прерасте и у кризу саме монархије. Одлука унука краљице Елизабете II, принца Харија и његове супруге Меган Маркл да напусте јавне дужности краљевске породице, што истовремено може да значи и развод од британске круне, буди сумње да се приватна драма сина принца Чарлса све више користи као инструмент борбе против британске монархије, што актуелној кризи даје потпуно другу димензију.

Односи у било којој династији никада нису једноставни али одлука принца Харија да практично иступи из краљевске породице је изазвала прави шок не само у Бакингемској палати, него и у целој Британији. Принц Хари је син будућег краља, принца Чарлса и покојне принцезе Дајане. Његов старији брат принц Вилијем ће једног дана бити краљ, па се тако једини брат будућег краља одрекао свог статуса.

ШТА СЕ ДЕСИЛО?
Све је, изгледа, почело када се принц Хари пре непуне две године оженио америчком глумицом Меган Маркл, која је претходно имала један неуспешни брак. Добили су и сина Чарлија, али по свему судећи много тога је кренуло наопако. Меган се, како тврде, није снашла у новој улози, али стварној животној, и почела је, према упућенима, још раније да кује план да оде из Британије. Први знак је било шокантно одсуство са обележавања Божића, минулог децембра, што је нечувен преседан јер је то време када се неизоставно окупља цела краљевска породица. Меган и Хари су са сином Чарлијем Божић провели у далекој Канади. Краљица Елизабета II је потом у традиционалној телевизијској Божићној посланици са свог радног стола међу сликама чланова њене породице изоставила фотографије Харија и Меган, што је био први наговештај надолазеће кризе.

И онда после Нове године Меган и Хари објављују на друштвеним мрежама да напуштају своје дужности у краљевској породици и да намеравају да пола године живе у Канади а други део у Британији и то као „своји“ и „финансијски независни“. Уследио је прави шок јер о објављивању те одлуке није на време била обавештена краљица Елизабета II. Тако важна одлука је донета и објављена без краљичиног знања. То је доживљено као нечувена увреда британског монарха и на крају и саме Британије.

Јавност се заиста узнемирила и кренула је готово хистерична кампања против незадовољног краљевског пара а медији су углавном сву кривицу сваљивали на Меган, па је она онда напустила Британију и оставила мужа Харија да се сам бори. У Сандригаму, краљевском имању недалеко од Кембриџа где краљица традиционално проводи време око и после Божића, 13. јануара je одржан, како се већ назива, историјски састанак краљице, њеног сина принца Чарлса и његових синова Вилијама и Харија.

Према саопштењу за јавност, краљица Елизабета II дозвољава Харију и Меган да иступе из краљевских дужности и практично и из породице, али то чини са жаљењем и разочарењем. Прихватила је такође да они у „прелазном периоду“ живе и у Канади и у Британији док се на крају не формулише и постигне коначни споразум о „разводу“. Подсећа се такође да Хари и Меган убудуће неће користити средства пореских обвезника јер желе да буду „финансијски независни“. Најзанимљивије је, међутим, да у саопштењу краљица Елизабета II Харија и Меган ословљава њиховим правим именима, а не као војвода и војвоткиња од Сасекса што је њихова званична титула. То се тумачи да ће им те титуле, на крају, бити одузете.

АМЕРИЧКИ ПРОЈЕКАТ
То је оно што се до сада десило, а предстоји и период срочавања коначног споразума и за то време би могле неке важне ствари да испливају на видело дана. Све су, наиме, присутније сумње да је једна лична, породична драма искоришћена за угрожавање британске краљевске породице и на крају саме монархије као институције. Да је, наиме, реч о пројекту против монархије, а центар тог пројекта је у Америци. Многи сумњају да је и сам брак Харија и Меган од самог почетка такође био пројекат. Он је краљичин унук, син и брат будућих краљева, а она разведена Американка, каквих је све више и у Америци и у Британији, а уз то мајка јој је црнкиња а отац белац. Другим речима, једна од нас, слика савременог западног друштва. Али, очигледно је да је нешто кренуло наопако и да Меган није била задовољна својим неочекиваним краљевским статусом. Не само што јој те обавезе и краљевски протокол не одговарају, него није била задовољна ни укупним амбијентом, будући да је британска јавност и медији никада нису прихватили. Тај њен положај је по свему судећи онда искоришћен за нови пројекат минирања британске монархије.

Занимљиво је да је пре два месеца у Лондону била бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон, да промовише нову књигу, и том приликом је један дан била гост Меган Маркл. Какве везе има Хилари са Меган? Али, Хилари Клинтон је део парадржавних структура у Америци познатијих као „дубока држава“, која је одувек против британске монархије. Краљевска кућа је за „дубоку државу“ препрека у њеним плановима и зато би људи из тих парадржавних структура желели да јој виде крај. Међу примерима тих сметњи је и брегзит, излазак Британије из Европске уније, против чега је била „дубока држава“ која је чак послала тадашњег америчког председника Барака Обаму да лично убеђује Британце да остану у Европској унији, али су они на референдуму ипак гласали за излазак. Верује се да је међу пресудним стварима за такву одлуку већине грађана било то што је и краљица Елизабета II била за напуштање европске интеграције.

И после лондонског сусрета Хилари Клинтон – која важи за један од стубова „дубоке државе“ – и Меган Маркл, пројекат се интензивира. Већ у децембру принц Хари и његова супруга, заједно са синчићем, одлазе у Канаду на одмор и обавештавају јавност да за Божић неће бити са краљевском породицом у Енглеској. Одседају у једној вили, али не желе да кажу ко је њен власник и да ли плаћају тај боравак. Касније се незванично сазнало да је вероватни власник канадски милијардер Френк Ђустра, мада је он то демантовао на Твитеру. Верује се, међутим, да је он ипак власник те куће. А милијардер Ђустра је близак пријатељ са породицом Клинтон и њен велики донатор.

Истовремено су кренуле и припреме да Меган и Хари продају свој статус као име за разне производе, што би требало да донесе велике паре, а већ је у припреми серија интервјуа америчким телевизијама који ће бити дебело плаћени. Носилац тог дела пројекта је чувена Опра Винфри, такође део клана Клинтонових, и ти интервјуи би, како се најављује, требало да буду додатни ударац британској монархији. Меган ће, наводно, открити тајне британске краљевске породице и сав „прљав веш“, уз оптужбе да је та породица „расистичка“. Јавности се такође пласирају приче како Меган и принц Хари желе да живе у Канади јер неће у Америку све док је председник Доналд Трамп, а онда када он више не буде у Белој кући, они ће се населити у Лос Анђелесу.

Та позадина је и разлог зашто се краљевска породица толико узнемирила и зашто је све то изазвало толики шок. Јер није непознато да високи чланови краљевске породице не обављају јавне краљевске дужности. На пример, деца краљичине ћерке принцезе Ане немају никакве дужности нити званичне титуле, и то није проблем. Ни деца краљичине сестре, покојне принцезе Маргарете такође немају јавне краљевске обавезе. И краљичин син, принц Ендрју није више у тим пословима.

Ово је очигледно нешто сасвим друго. Уз ту позадину поставља се и проблем понашања нових генерација у краљевској кући и зато „споразум о разводу“ са принцем Харијем мора да буде пажљиво направљен јер ће бити преседан за будуће генерације. Тај споразум неће бити тако скоро срочен, биће потребно време за све детаље, а у међувремену може бити откривено још много тога што ће британску монархију, не само краљевску кућу, довести пред нове историјске изазове. Али то ће довести и саму Велику Британију у неопходност преиспитивања односа са „најближим савезником“, Америком.

Извор:
СТАНДАРД