Јакшић: Влада Србије уводи диктатуру

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zkПотпредседник Скупштине Заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић изјавио је за агенцију Срна да би држава Србија договоре са Приштином требало да спроводи тек пошто се промени Устав.

Поводом синоћњег договора премијера Србије Ивице Дачића и самопроглашеног Косова, Хашима Тачија о плану примене бриселског споразума, Јакшић је рекао да су сви договори и преговори из Брисела у супротности са Уставом и законима Србије.

Он је истакао да не може да се мења читав сет закона, како је то предвиђено усаглашеним текстом плана примене бриселског договора, а да претходно не буде промењен Устав Србије.

„Владајућа структура у Србији овако на неки начин руши Устав и уводи једну диктатуру, јер се не може мењати читав сет закона, који су против Устава“, рекао је у телефонској изјави Јакшић, који је посланик ДСС-а у Скупштини Србије. Он је оценио да држава Србија због датума за почетак преговора са ЕУ на флагрантан начин руши сопствени Устав, и то наводно због бољег живота грађана.

„Проћи ће и тај 28. јуни и имаћемо прилике да видимо шта ће се десити. Грађани неће живети боље, а држава Србија уводи један страшан ризик да фактички прода 16 одсто своје територије“, рекао је Јакшић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да су делегације Београда и Приштине усагласиле текст о примени бриселског споразума о којем ће се две владе изјаснити до краја седмице.

Европска комисија је у априлу препоручила Савету ЕУ да отвори преговоре са Србијом, али ће коначну одлуку донети шефови држава и влада земаља чланица ЕУ 28. јуна у Бриселу на основу оцене о напретку у спровођењу споразума.

„Нећемо учествовати на такозваним косовским изборима“

Јакшић је навео да би све политичке странке из четири општине са севера Косова данас у Косовској Митровици требало да потпишу начелан споразум да неће учествовати на изборима који ће бити спроведени по законима самопроглашене државе Косово, а под окриљем ОЕБС-а.

„Не желимо да рушимо Устав Србије и мењамо своју државу за неку самопроглашену државу Косово, која је настала на темељу злочина и српске несреће“, рекао је Јакшић.

Он је истакао да Србе не занима ОЕБС, јер су део државе Србије и понашаће се у складу са њеним законима.

СРНА