Гускова: Српска и Србија да заједно раде на демонтажи неистине

guskova

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова поручила је да Србија и Република Српска, након што је Лондон обједоланио документе о Сребреници, треба да раде заједно на демонтажи неистине која је нанијела непроцјењиву штету српском народу.

– Сви смо, и струка и наука, знали да је Сребреница исфабрикована прича и Запад је наравно знао, али је било потребно да се оправда бомбардовање Српске. И када је било свима јасно ишло се чак дотле да се у Савјету безбједности изгласа Резолуција о геноциду као жиг и осуда српском народу – рекла је Гускова за Вечерње новости.

Гускова, која је сенатор Републике Српске, сматра да су британски документи несумњиво бацили ново свјетло на догађаје у Сребреници, те указала на неопходност да се траже и друга, слична документа од владе у Лондону, као и да се сагледају могућности ревизије оптужнице и пресуда у Хашком трибуналу.

– Ово је једини прави пут да се побије званична верзија о Сребреници, тиме се зауставе и притисци на Републику Српску и стигма да је настала на темељима злочина – рекла је Гускова.

Половином новембра, каже овај руски академик, посјетила је бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића који је, како је нагласила, заиста лошег здравља.

– У Комитету за одбрану настојимо да му се одобри лијечење у Москви. Гаранције је потписао руски предсједник Владимир Путин, али позитивног одговора још нема – рекла је Гускова која је и аутор књиге „Генерал Младић, посљедња битка“ која би ускоро требала бити штампана на српском језику.

О прослави Дана Републике Српске којој је присуствовала у Бањалуци, Гускова је рекла како је осјетила понос када је код младих људи видјела истинску љубав према отаџбини, снагу патриотизма и одлучност ешалона, који су дефиловали на паради, да чувају и сачувају Српску, његују пијетет за жртве које су положене за отаџбину свјесни да нису биле узалудне.

– Република Српска је данас чврст ослонац свом народу, један од лидера на Балкану, јак политички фактор. То је моје увјерење – истакла је Гускова и додала да то увјерење темељи на рјешености Српске да заустави разбијање српства.

Српска ће, сматра Гускова, сачувати своју стабилност, уз напоменула да је Српској гарантован статус ентитета Дејтонским споразумом.

– Озбиљним одлукама, као што је питање приступања БиХ НАТО-у, у Републици Српској ће се одлучивати референдумом. Народ и руководство, међутим, теже да једног дана Српска постане дио Србије. О томе смо разговарали и на сједницама Сената, али је закључак да за тако нешто још није вријеме – рекла је Гускова.

Она је нагласила како је задивљена када је у Бањалуци видјела колико се окупило Срба из дијаспоре и из региона.

– Бањалука се укључује у рјешавање њихових проблема. Прати шта се дешава у Црној Гори, позива Подгорицу да се не инати и да у миру нађе рјешење са Митрополијом. Поручује оваквим односом према свом народу да он има на кога да се ослони – напоменула је Гускова.

Извор:
ИСКРА