Ирански генерал за CNN: САД су започеле рат, одговор Ирана ће бити војни

General

Одговор Ирана на убиство генерала Касема Солејманија, убијеног у петак у нападу америчком беспилотном летелицом код Багдада, биће „војни“, изјавио је саветник иранског врховног вође, генерал Хусеин Дехгхан у интервјуу за америчку телевизијску мрежу CNN. Додао је да ће пажљиво бирати циљеве.

„Одговор ће бити сигурно војни и против војних локација“, рекао је Дехгхан, војни саветник ајатолаха Алија Хаменеија.

„Америка је та која је започела рат“, рекао је ирански генерал и додао да Американци треба да прихвате реакције које ће бити прилагођене њиховим делима.

Дехгхан је бивши министар одбране и главни војни саветник ајатолаха Хаменеија. За CNN је рекао да ће репресију извести сам Иран, а не савезничке снаге у региону.

„Можемо да кажем да је Америка, господине Трамп, предузела мере директно против нас – тако да ћемо и ми директно да усмеримо акције против Америке“, навео је у екслузивном интервјуу за CNN.

Он је рекао и да Иран не жури са осветом, и да ће пажљиво бирати своје циљеве. „Наша реакција ће бити мудра, добро и на време размотрена, с пресудним одвраћајућим ефектом“, додао је.

Председник Ирана Хасан Рохани изјавио је раније да ће се Американци суочити са последицама убиства Солејманија „не само данас, већ и у предстојећим годинама“.

Председник САД Доналд Трамп упозорио је Техеран да ће САД „врло брзо и врло снажно“ погодити 52 локације у Ирану ако Исламска Република нападне америчко особље или циљеве. Неке од тих локација су „веома важне за Иран и иранску културу“, навео је касно синоћ Трамп на Твитеру. „САД више не желе претње“, упозорио је Трамп.

Дегхан је на то одговорио – Америка је та која је започела рат. „Стога би требало да прихвати одговарајуће реакције на њихове акције“, навео је генерал.

„Једино што може да оконча овај ратни период је да Американци добију ударац једнак ономе који су задали. После тога не би требало да траже нови циклус“, навео је генерал.

Видите, додао је генерал, из неколико разлога нисмо желели да преговарамо са актуелном америчком администрацијом. „Сада, после овога што се десило господину Солејманију, нема смисла преговарати или успостављати односе. То је немогуће“, нагласио је саговорник CNN.

Портпарол иранског Министарства иностраних послова Абас Мусави изјавио је да Иран не жели рат, али је спреман да се суочи са сваком ситуацијом.

Ирачко Министарство иностраних послова поднело је тужбу Савету безбедности УН због „америчких напада на ирачке базе“ и „убиства припадника ирачке војне команде и пријатеља“, саопштено је у Багдаду.

Извор:
Н1ИНФО