Аустралија: Ватрена торнада и суве грмљавине метеоролошке последице пожара који пустоше земљу; Премијер Скот Морисон шаље 3.000 војника резервног састава

Шумски пожари који пустоше Аустралију генеришу толико топлоте да формирају сопствене временске системе, укључујући суве грмљавине и ватрена торнада. Премијер Аустралије Скот Морисон саопштио је да ће 3.000 војника резервног састава бити распоређено као помоћ у гашењу шумских пожара широм земље.

Рурална ватрогасна служба Новог Јужног Велса упозорила је да пожар на обали генерише сопствени временски систем 287 километара јужно од Сиднеја.

„Грмљавина и олује које су настале услед пожара регистровани су изнад Кароуана. Ово је врло опасна ситуација. Пратите услове око себе и предузмите одговарајуће мере“, саопштено је из ове ватрогасне службе.

Временски услови су резултат формирања пирокумулонимбуса, односно такозваних ватрених облака. Они су забележени широм света, али како се клима мења постали су све чешћа појава у Аустралији, саопштио је аустралијски Климатски савет у извештају за 2019. годину.

Један ватрогасац погинуо је 30. децембра услед ватреног торнада изазваног пирокумулонимбусом.

Облаци пирокумулонимбуси су суштински олуја са грмљавином која се формира од дима од пожара јер интензивна топлота пожара узрокује да се ваздух брзо подиже, усисавајући хладнији ваздух.

Војска послата да гаси пожаре

Премијер Аустралије Скот Морисон саопштио је да ће 3.000 војника резервног састава бити распоређено као помоћ у гашењу шумских пожара широм земље.

„Видели смо да ова катастрофа ескалира на потпуно нови ниво“, рекао је Морисон новинарима.

Министарка одбране Линда Рејнолдс рекла је да је ово први пут у историји Аустралије да се распоређује војска за помоћ у гашењу пожара.

Температура је у неким деловима источне Аустралије премашила 40 степени Целзијусових, а званичници су упозорили да ће данашњи дан бити „веома опасан“.

Од септембра су у пожарима погинуле најмање 23 особе. Десетине људи је нестало, а око 1.500 кућа је уништено.

Извор: Срна