Миодраг Зец: Вучићева најава просечне плате од 900 евра се зове „монетарна илузија“

Miodrag-Zec

Економиста и универзитетски професор у пензији Миодраг Зец, анализирајући 2019. годину са економског аспекта, каже да у економији и у животу прво иду трошкови, а онда добитак, ако га буде, док се у Србији стално саопштава добитак, док се не говори о трошковима. Говорећи о најавама просечне плате од 900 евра, а претходно оне од 500, Зец каже да се то зове „монетарна илузија“. На питање да ли ће грађани на крају ове године имати више у свом џепу него на почетку, каже да је то прецизна рачуница, али оцењује да ће бити мање-више на истом.

На питање да ли грађани Србије живе боље на крају ове године него на почетку, професор Зец каже да оцена зависи од тога ко оцењује и с које друштвене позиције гледа. „Влада несумњиво ову годину проглашава успешном и доказује читавим низом параметара, извлачећи оне ствари које Влади иду у прилог, али то је нормално у политичком маркетингу… Можда је код нас само мало наглашеније него у другим државама…“

Каже да је добро да је достигнута нека стопа раста и да су испуњена очекивања, али да јавност заслужује да се шире елаборира шта то расте и од чега расте. Зец додаје да су потребни и одговори на питања како је финансиран раст – да ли задуживањем или унутрашњом штедњом.

„Каже се да смо имали највеће стране инвестиције икада… То кад се тако каже, то је добро и ја немам ништа против тога. Али, отвара се читав низ плитања – колико је то плаћено? Имали смо највеће субвенције у региону, највећа давања неновчана – земља, разна права… Треће питање – у шта се инвестирало, које су то фабрике, колико се то извози“, пита гост Н1.

Влада Србије, каже Зец, убеђује да је нешто боље него што јесте, опозиција убеђује да је нешто горе него што јесте. „Тако да ми, као друштво, немамо један јасан увид“.

Пита шта значи четири одсто (раста) ако сте – мали. „Ако имате једно јаје и имате још једно – ви имате раст од 100 посто. И шта то значи, да имате највиши раст на свету“, пита професор.

Кад се каже да су плате расле – онда је питање да ли су расле изнад продуктивности рада или испод, па чије су то плате расле – да ли су то плате запослених у државној администрацији или у реалном сектору, наводи Зец и додаје да свако од тих питања има сто потпитања да бисмо добили праву слику.

Коментаришући најаве председника Александара Вучића да ће, уколико буде спроведен „План 2025“, плате те године бити 900 евра, а пензије око 440, Зец каже да велики део грађана воли да чује добру вест, додајући да је то природно. Истиче да постоји нешто што се зове монетарна илузија. „Шта то значи 500 евра? Ви обећате нешто што можете испунити, хипотетички, али не говорите то да тих 500 евра нису оних 500 евра од пре пет година“.

Каже да је та најава монетарна илузија, јер новац страховито губи вредност глобално. „Људи воле поједностављене истине и то добро звучи као одређена мобилизаторска, политичка парола и у реду је то… Али ми ћемо живети у једном систему где ће цене појести плате и то ће се десити. Могло је да се види, ко је хтео да види, да пут у Европу није пут ка европским платама него ка европским ценама. И сад смо то добили. Добили смо да су цене у Београду и Берлину исте, али плате нису исте“.

Зец каже да у економији и у животу прво иду трошкови, а онда добитак, ако га буде, док се у Србији стално саопштава добитак, док се не говори о трошковима.

На питање да ли ће грађани на крају ове године имати више него на почетку, каже да је то прецизна рачуница, али оцењује да ће  бити мање-више на истом.

Зец каже да ми имамо апрецијацију динара, којом се хвалимо. „То странцима одговара, он, страни инвеститор је договорио плату од 250 евра, па уместо да плаћа 50.000 динара или колико, он сада плаћа мање, а цене су веће. И он је неутралан, он овде има дорадне послове. Али онај ко производи аутентични домаћи производ, домаће радне снаге, из домаће сировине, оријентисан на извоз, он добија све мање и мање, а овде га чекају све већи и већи трошкови… Питање је много сложеније него што се чини на први поглед, али је опсесија монетарном илузијом страшна… Дај ти мени 500 евра, а сутра можда божићне прасе буде 500 евра“, каже Зец.

Говорећи о курсу у „Плану 2025“, председник је истакао да ће да буде стабилан. Зец каже да се може држати курс јер постоји велики унилатерални трансфер – постоје стране инвестиције, а да постоји такав монетарни режим „да се то може направити“. „Може се чак ићи и ниже. НБС је сада више пута интервенисала да динар не ојача, сама гувернерка је то рекла, али је то изведена ствар. Питање вођења монетарне политике је врло деликатно питање и развојне политике. Али, не одређује председник то, то одређује гувернер. Овде је главно питање поделе власти, да ли је гувернер независан, да ли је премијер независан, регулаторна тела да ли су независна…“

Извор:
НСПМ