ПАКЛЕНИ ПРИЗОРИ Хиљаде туриста заробљено на плажама чека спас: Небо је ЦРВЕНО од ватре, свуда је пепео и дим

pozar

Најновије фотографије пожара из Аустралије показују паклене сцене. На хиљаде људи побегло је на плажу у аустралијској држави Викторија, а ватрогасци су се окупили на обали као на последњој линији одбране. Званичници су рекли да је на плажи око 4.000 људи.

-Све је црно, изгледа застрашујуће. Заједница је под претњом, али држаћемо линију и заштитићемо је – изјавио је ватрогасац Стив Ворингтон.

Војни хеликоптери су послати да спасу евакуисане на плажи који су заробљени у сред апокалиптичних призора. Аустралијска војска је навела да осим хеликоптера имају и бродове за помоћ људима који су одбили да се евакуишу у недељу, наводи “Дејли мејл”.

Малакота је погођена око 8.00 ујутро по локалном времену. Четворо људи је нестало у пламену који је уништио најмање 43 куће. Становници Малакуте за Би-Би-Си описали су своје ужасавајуће искуство боравка на кејевима и чамцима под крваво црвеним небом. Кад се јутрос огласила сирена, неки житељи Малакуте су побегли од пожара на плажу, а други су се склонили у камене куће.

– Требало би да је дан, али је црно као да је поноћ и можемо чути ватру како распирује. Сви смо престрашени. Ту је камени зид који је изграђен да чува од мора и ту смо хтели да скочимо у воду ако нас погоди врелина од пожара– изјавио је локални предузетник Дејвид Џефри.

Пожар је уништио више зграда у Малакути, али је ветар променио правац, па није стигао до обале. У Малакути је ватрогасна служба саопштила да је промена правца ветра однела највећи пожар даље од града. Власти су аплеовале на људе у региону – од којих су многи туристи – да остану по страни јер је у понедељак било прекасно и превише ризично за евакуацију.

Становници Бермагуја и Бејтманса, одмаралишта у Новом Јужном Велсу, такође су побегли јутрос на обалу или импровизована склоништа близу воде. Становници су рекли Би-Би-Сију да су се “забарикадирали” док је ватра прилазила и сипала пепео на плажу.

– Било је ужасавајуће. Небо је поцрвенело, пепео је летео свуда – каже Зои Симонс из Бејтменс Беја.

Температуре пожара могу досегну стотине степени Целзијусових и убити све у близини, много пре него што пламен допре до њих. Бекство у океан је последња опција. Локална новинарка Франческа Винтерсон посматрала је како се пожар приближава њеној кући.

– Радије бих да останем жива него да имам кућу – рекла је она.

Званичници су потврдили да су још две особе погинуле, а једна нестала у пожарима у Новом Јужном Велсу, чиме се укупан број смртних случајева попео на 12. Такође, четири особе су нестале у Викторији. Тела последње две жртве, за које се верује да су отац и син, пронађена су у Корбаргу у Новом Јужном Велсу.

– Веома трагичан низ околности. Они су очигледно покушавали да се изборе са ватром док је захватала подручје у раним јутарњим часовима – рекао је заменик шефа полиције Новог Јужног Велса Гери Ворбојс.

За многе Аустралијанце су последњи дани 2019. били веома напети. Дим који прекрива небо стално их подсећа на пожар. У Меримбули, на обали Новог Јужног Велса, сунце је замагљено од дима, а небо је наранџасто. Људи описују призоре као апокалиптичне. Дим је толико густ да је немогуће возити. Земља је прекривена пепелом, супермаркети пуни људи који праве залихе.

Више од десет пожара на нивоу ванредне ситуације протеже се дуж 500 километара преко две аустралијске државе – од Бејтменс Беја у Новом Јужном Велсу до Бернздејла у Викторији. Одсечено је неколико одмаралишта дуж обале, а главни пут у региону – Аутопут принчева – је затворен. Пожар је уништио преко 1.000 кућа и спржио више од три милиона хектара земљишта, што је подручје веће од Белгије.

Премијер Викторије Данијел Ендруз рекао је да ће можда позвати морнарицу да обезбеди храну, воду и струју одсеченим градовима.

Температуре су у свим државама и територијама од почетка ове недеље премашивале 40 степени Целзијусових, са јаким ветром и муњама. Метеоролози кажу да је климатски систем у Индијском океану, познат као дипол, главни узрок екстремне врелине у Аустралији. Већина континента такође пати од рекордних суша а климатске промене су погоршале услове.

Рекордни пожари у Аустралији горе већ месецима, али су последњи праћени топлотним таласом и високим ветровима били најгори. Криза је погодила и градове попут Сиднеја и Мелбурна, дом неколико милиона људи. У понедељак је 100.000 људи морало да бежи из пет предграђа у Мелбурну, пренео је “Дејли мејл”. Сиднеј, који је окружен токсичним димом, не одустаје од новогодишњег ватромета, који је ипак отказан у Канбери и више регионалних градова.

Извор:
БЛИЦ