Дарко Адамов: САНУ наградила публикацију са мапом Косова одвојеног од Србије

kosovo-sanu-1

У награђеној публикацији на 17. страни приказује се карта региона Косова које се граничи са Србијом и другим државама

Награда Етнографског института САНУ за резултате у етнолошким и антрополошким истраживањима у двогодишњем периоду (2018/19), додељена је др Сањи Златановић за књигу „Етничка идентификација на послератном подручју: српска заједница југоисточног Косова“ (ЕИ САНУ)

У награђеној публикацији на стр. 17 приказује се карта региона Косова које се граничи са Србијом и другим државама. Како је могуће јужну српску покрајину представити као нешто одвојено од Србије?

Да ово није случајно потврђује нам текст на стр. 94 где се каже: „Подручје југоисточног Косова граничи се на истоку са Републиком Србијом, а на југу са Републиком Македонијом.”

kosovo-sanu-2

И чак ни све то не би било толико спорно да издавач књиге није Етнографски институт САНУ, а штампање омогућено захваљујући финансијској подршци Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ако је под окриљем званичних институција Републике Србије могуће штампати овакве ствари, и притом још бити награђен, шта тек онда очекивати од разних прозападних невладиних организација и њихових издавачких подухвата?

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ