Бањалука: Одржани један поред другог протестни скуп опозиције и контрамитинг власти, делила их полиција

banja1

У градском парку „Младен Стојановић“ у Бањалуци, на само педесетак метара један од другог, одржани су протестни скуп опозиције и митинг владајућих странака.

Протест опозиције организовали су опозициони посланици ПДП-а и СДС-а Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић, док је контрамитинг организовало Удружења “Част отаџбине“ Београд, као подршу властима РС.

Између окупљених био је распоређен кордон полиције и заштитне ограде, а у близини парка распоређена је специјална полиција.

На скупу опозиције затражена је оставка министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача, који је пре три дана у парламенту РС ударио посланика ПДП-а Драшка Станивуковића.

Опозициони политичари затражили су и одговорност оних који су у Народну скупштину доставили „кривотворен“ Програм реформи, а не оригинални који је достављен у седиште НАТО у Бриселу, којим се активира Акциони план за чанство у НАТО.

Окупљени грађани на митингу опозиције скандирали су „Лопови“, „Убице!, „Издаја, издаја“.

Драшко Станивуковић, народни посланик ПДП-а у НСРС, пре свог обраћања на протесту опозиције у РС на гипсу је написао оставка – те окупљеним рекао да се и они потпишу ако желе смену министра унутрашњих послова РС – Драгана Лукача.

„Сви ви који сте за оставку – потписујте се на гипс, јер лаже да је повређен, жртва и да је нешто њему. Оставка Лукача и његове ручице којом удара и млати. Јачи смо, више нас је, бољи смо“, рекао је Станивуковић.

„Каже он да је кост у грлу. У реду, дошли смо овде да искашљемо. Знате – да га искашљемо, онда ћемо боље да дишемо, имаћемо више да једемо, биће нам бољи живот и бићемо слободни када престане његова узурпација полиције“, поручио је ПДП-ов посланик у НСРС.

На контрамитингу су изнете супротне тврдње и наглашено се да Програм реформи не представља Годишњи национални програм (АНП), те да ће РС задржати војну неутралност.

На провладином скупу који је почео обраћањем Милорада Савића Чиче, ратног команданта из Републике Српске, дошли су бројни ратни ветерани. Савић је, осим подршке Републици Српској, изразио подршку и министру унутрашњих послова Драгану Лукачу који је на седници Народне скупштине РС у понедељак ударио посланика ПДП-а Драшка Станивуковића.

„Драгане, ниси сам. Уз тебе су твоји полицајци саборци, уза те су они који су те извлачли тешко рањеног из боја, уза те су ратни команданти бригада. Само напред“, рекао је.

На контрамитинг су стигли и припадници „Ноћних вукова“.

Опозиција је оптужена за издају, као и за изазивање инцидената у Скупштини.

Током јучерашњег и данашњег дана из централа владајућих странака чланству је путем СМС порука стизало наређење да дођу на контрамитинг, а према изворима Бете, иста наредба ситгла је и запосленима у јавним институцијама.

Током трајања протеста у парку није забележен ниједан инцидент.

Извор:
НСПМ