Порука из Котора 1872: Ко одбаци свој српски језик – под братским укором постаће издајник и непријатељ народа свог

Котор – разгледница

У Боки живи чисто србски народ, зато која опћина не би свој народни језик, кад јој на вољу стоји, усвојила, да би под братским укором као издајица и непријатељица народа свог остала, поручили су Которани 1872. године и нагласили како су Срби из те општине имали највеће потешкоће да очувају свој народни језик, али да упркос томе нису одустали.

У допису који је објављен у цетињском листу ,,Црногорац“ писало је како је општинско которско вијеће одржало сједницу и да је најважније питање на дневном реду било питање очувања српског језика Бокеља, који нису хтјели да дозволе да њихов језик буде подређен туђинском, италијанском језику.

Лист ,,Црногорац“, број 23, 1872. г.

 На предлог управитељства једногласно би закључено да мјесто талијанског језика, којим се опћина већим дијелом служила, унапријед има се својим матерњим језиком, као званичним служити, објашњено је у тексту.

,,Црногорац“ је нагласио да је овај потез Которана напредан и достојан сваке похвале, као и да је изазвао опште задовољство код народа. Такође је поручено и да би свака општина требало да поступи попут которске, тим прије што, како се додаје у допису, очување свог српског језика је управо било најтеже баш у овом српском крају.

Лист ,,Црногорац“, број 23, 1872. г.

– Овај напредни и похвале достојни корак, опште је задовољство у народу узроковао, а надати се да ће без икакве изнимке и све остале бокељске опћине, угледавши се на которску, тако урадити, а тим прије што свака има мање противности, него је ова имала, закључује се у  23. броју цетињског листа ,,Црногорац“ који је објављен 1872. године.

Извор: ИН4С