Одлука суда у Хрватској: Истополни парови могу да усвајају децу

people-gay

Након дуге правне битке, хрватски суд донео је одлуку да истосполни пар има право да постане усвојитељ. Реч је о пресуди коју борци за ЛГБТ права називају „историјском“.

Загребачки Управни суд у четвртак је пресудио да истосполни пар, Иво Сегота и Младен Козић, имају право да постану усвојитељи.

Удружење породица Раинбоw, које окупља ЛГБТ парове и појединце који имају или желе да имају децу, поздравило је пресуду у петак.

„Ово је први пут да је суд у Републици Хрватској подржао међународну судску праксу и пресуде Европског суда за људска права, према којима се истополни парови морају једнако правно третирати као хетеросексуални парови“, наводи се у саопштењу.

Одлука обавезује Министарство за демографију, породицу и социјалну политику, које је у почетку одбило њихов захтев да буду усвојитељи, да поступак понове у року од 60 дана и донесу нову, недискриминаторну одлуку о свом случају, пише Ања Владисављевић за Балканинсигхт.

Сегота је у четвртак за Јутарњи лист рекао да су, након разговора и процеса психолошке процене, добили позитивно мишљење надлежних служби – али након поступка нису добили одговор.

У децембру 2017. Центар за социјални рад обавестио их је да не постоје законски услови за покретање поступка издавања дозвола, јер су у „животном партнерству“, легалном термину за истосполни брак у Хрватској.

„Одмах смо се жалили Министарству на одлуку центра, али су одбили нашу жалбу. Нисмо имали друге могућности него да покренемо правни поступак “, рекао је Сегота.

Даниел Мартиновић, из организације Раинбоw, рекао је да Сегота и Козић нису једини брачни пар који жели да подиже децу, а министарство их је одбило.

„Њихов храбар чин, јавни наступ и пристанак на ову правну битку, током које су имали пуну подршку Удружења породица Раинбоw, такође су преседан за друге парове који одлуче да на овај начин прошире своју породицу и на тај начин обезбеде топли дом, љубав, свакодневну подршку и бољу будућност за децу која детињство проводе у домовима (за напуштену дјецу)“, река0 је Мартиновић.

Мартиновић је позвао остале истополне парове да потраже њихову правну помоћ.

У децембру прошле године хрватски Сабор је усвојио нови закон о усвајању, који је ступио на снагу почетком ове године и искључује истополне парове као могуће усвојитеље. Породице из удружења Раинбоw поднеле су жалбу Уставном суду у фебруару, тражећи одлуку о томе да ли је нови закон о усвајању у складу с хрватским уставом.

Извор:
ДАНАС