КАПА ДОЛЕ, СКРОЗ ДОЛЕ Горан Весић уз Десанку, Матавуља, Исаковића…

vesic

Након што је примљен у Удружење књижевника Србије као почасни члан, Горан Весић је у блиставој каријери додао још једну велику титулу. Друштвене мреже су оптерећене статусима о овој новини, а међу гомилом предлога, истиче се онај где се саветује да је време да буде примљен и у САНУ, те да добије звање академика.

Рад се исплати када је Горан Весић у питању, јер је после успешног објављивања књиге у центру Београда 15. октобра, два месеца касније примљен у Удружење књижевника Србије.

Удружење је препознало његово ремек дело „Књига о Београду“, у којој се налази 60 колумни „Политике“ илустрованих са 60 слика Небојше Ђурановића. Мада неки сматрају да је стварни аутор књиге новинар Иван Радовановић.

Одлуку о Весићевом статусу у Удружење књижевника Србије донео је Управни одбор са Милованом Витезовићем на челу, а ту су још заменик председника Милош Јанковић, двојица потпредседника Новица Соврлић и Селимир Радуловић, те Драган Мраовић, Видак Масловарић, Адам Пуслојић, Гордана Влајић, Живорад Ајдачић, Петар Жебељан и Горан Ђорђевић.

Након вести која се муњевито проширила медијским небом, поједини су затражили исписнице из УКС, међу којима су Синиша Ковачевић и Срђан Драгојевић.

Они сматрају да су њихови доприноси српској књижевности немерљиви у односу на оно што је учинио заменик градоначелника Београда.

На Твитеру су поједини, „одушевљени“ оваквим потезом угледне институције, предложили да новопечени уметник буде примљен у САНУ (Српска академија наука), и да буде проглашен академиком због „истакнутих животних вредности“.

Неки овај потез сматрају научном фантастиком, па помињу Скалија и Молдера из чувене серије „Досије икс“.

Да је заменик решио да „пусти пипке“ у разне сфере уметности и живота, сматра још један „твитераш“ који Весићу даје титулу пејзажног архитекте.

Неки одлазе још даље (а можда и не), сматрајући да би Весић могао да добије позив и у кошаркашку репрезентацију Србије, а већ има искуство у овом спорту, јер је био функционер у КК Црвена звезда. То се, ипак, није завршило најбоље. Остао је дуг од око 15 милиона евра…

– Ако ме питате да ли сам задовољан учињеним у кошарци – нисам. Био бих задовољан да смо сваке године освајали дуплу круну и да смо играли Евролигу. Мука ми је када чујем како поједини неупућени „познаваоци кошарке“ или злонамерни причају како је управа чији сам део била „уништила“ кошаркашки клуб. Тај кошаркашки клуб је „уништен“ две године раније када је почео да се бори за опстанак, када је ушао у финансијске проблеме због астрономских уговора који су потписивани са играчима без икаквог плана… – рекао је Весић 2012. године.

Весић је био члан и најуже управе ФК Црвена звезда која је иза себе оставила дуг од око 55 милиона евра!

Даље, неки позивају и на то да Весић постане члан удружења математичара, због „калкулација“ у Београду.

Супруга бившег председника Србије Томислава Николића, Драгица, 2018. године постала је почасни члан УЛУС-а (Удружења ликовних уметника Србије), тако да се тренд примања утицајних личности у уметничка удружења наставио овим потезом УКС.

Десанка Максимовић, Симо Матавуљ, Антоније Исаковић, Борислав Пекић, Јован Поповић, Стеван Раичковић… Само су нека од имена која красе Удружење књижевника Србије, а сада има новог, почасног члана – Горана Весића, који је добио место међу великанима.

Капа доле, скроз доле.

Извор:
ДИРЕКТНО