Порука са Цетиња 1908: Црна Гора и Србија двије су српске земље, али један народ, једна душа и једна снага! Живјела Србија!


Црна Гора и Србија представљене у Паризу на разгледници током I свјетског рата, Фото: фејсбук

,,Живјела Србија“, тако је узвикнуо Господар и књаз Црне Горе у четвртак послије подне, кад је грађанство града Цетиња послије збора, на коме је осудило отимачину Босне и Херцеговине, дошло пред двор да тражи да га воду у рат за српске земље и српско право, стављајући му на расположење своју крв и свој иметак, пренио је атмосферу са великог митинга испред Зетског дома на Цетињу, лист ,,Цетињски вјесник“ 1908. године.

Лист је истакао да је народ Црне Горе вјеран српству и стога дубоко потресен вијешћу о анексији српских земаља Босне и Херцеговине, да је српству учињена дубока неправда и да је књаз, ускликнуо те двије ријечи: ,,Живјела Србија“, јер су му, како се додаје у тексту, души биле најмилије, као и да су Цетињани из истог родољубља громогласно истим ријечима одговорили.


Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

– Поражен неправдом, која је учињена Србији и Црној Гори, с њима и цијелом српском народу, а ажарким родољубљем својих вјерних Цетињана изазван, он је нашао само двије ријечи које су му у души најмилије биле и њих је изговорио с одушевљењем, писало је у чланку.

,,Цетињски вјесник“ поручио је како се тим ријечима књаз винуо под небом братске Србије да је поздрави и пригрли, као и да је тим ријечима пружио своју витешку руку и душу потлаченом српству.

– Он је наслонио срце своје на срце Србијино, стопио је своје осјећаје с њеним и пустио је да два срца подијеле братски несрећу и бол, које су српство снашле, дочарао је догађај цетињски лист и додао да нема никакве сумње да да ће се српски народ Србије витешки одазвати и учинити својом вољом све за добро српског народа.


Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

Лист нагласио је да је Србија остала свијетла и недужна, као и Црна Гора, те да је господар морао ускликнути те ријечи, а потом исказао наду да ће несрећа која је задесила српски народ послужити као наук српским земљама – да не смију нити једног дана престати да мотре и бране српством.

– Ова голема несрећа која је задесила и њу и нас, нека је поучи, да двије слободне земље Србинове не смију ни једнога дана силазити с куле мотриље, с које гледају српство и стражаре над његовом судбином. Црна Гора и Србија су двије земље, али један народ, једна душа и једна снага, закључено је у тексту који је објављен 27. септембра 1908. године на Цетињу.


Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

* У сваком броју ,,Цетињског вјесника“ објављиване су рубрике Српство и Словенство, у којима су се пратила сва важна дешавања и вијести значајне за Србе из свих крајева, ослобођених и неослобођених, као и остале важне вијести из словенских земаља.

Извор: ИН4С