Војводина: од декларације о заштити до декларације о независности?

VojvodinaПарламент Војводине усвојио је декларацију о заштити уставних и правних права покрајине под ауторством Демократске странке и њихових савезника, странака националних мањина. За је гласало 75 посланика, против 21.

У историји Србије има доста занимљивих подударања: рецимо, на Видовдан је био изручен Хагу Слободан Милошевић. На Видовдан је бивши секретар за штампу, а сада лидер социјалиста и премијер Дачић обећао добре вести поводом евроинтеграције земље. На 95. годишњицу придруживања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца области која представља савремену Војводину, усваја се декларација у којој стоји да је Аутономија Војводине (…) потврђена вољом њених народа (…) 1945. године. Тако северна српска област сада има само „комунистичку“ етапу историје, у којој је, захваљујући Уставу из 1974. године, она добила практично једнак статус са републикама СФРЈ. Исто као и Косово, а ми знамо како се окренула историја покрајине 90-их и 2000-их година.

Противници декларације сматрају да у последњој деценији, чак после смањења пуномоћја Војводине, она је ипак имала више права него што се предвиђа за аутономију по уставу Србије. А сада је сепаратистичка политика Војводине добила званични карактер. Сепаратистички сценарио је могућ, истакао је за Глас Русије Слободан Ерић, главни уредник издања Геополитика.

То ће бити такозвани пузајући сепаратизам. Наша северна покрајина ће успостављати неку врсту политичке и економске сарадње кроз разне такозване регионалне интеграције. Морам да кажем да постоје одређене тенденције у неким круговима у Средњој Европи и Немачкој да Војводина добије већи степен самосталности. Мислим да Запад никад неће примити Србију у ЕУ и да он не жели да Србија буде самостални фактор на Балкану (А Србија има најважни стратешки положај у региону). По мом мишљењу, процес територијалне дезорганизације и фрагментације српског етничког простора.

Са своје стране присталице документа се ослањају на то да Уставу земље њихова декларација никако не противречи, зато штити права и овлашћења институтције Аутономне покрајине Војводина, која је много пута кршио Београд. Професор политикологије Бошко Ковачевић сматра да је практичног смисла у декларацији мало, али у њој не треба тражити знаке центрипеталних сила.

Нема ни говора да је та декларација документ који на неки начин потхрањује сепаратизам у односима Војводине према Србији. То је пре свега један политички документ који ће имати врло танак утицај на санацију односа између Београда и Новог Сада. Мислим да он мање више служи као једно покриће у јавности за ове атаке које СНС опозициона у Војводини, а владајућа у Београду има према руководству ДС и њеним партнерима. Ја не верујем да ће се међународна заједница озбиљно умешати и да ће подстакнути независност Војводине у односу на Србију. Конфликти који сада постоје ће и даље постојати, све док Србија себе не дефинише као модерну, децентрализовану, просперитетну и уређену државу. То Србија данас није.

Међутим, као по још једној подударности, 12. априла, када су становници Војводине протествовали против актуалних власти покрајине, један од лидера аутономаша Ненад Чанак налазио се у Јужном Тиролу, где је као посматрач присуствовао заседању European free alliance. Ова организација објављује аналитичке белешке из серије Каталинија, наредна држава чланица ЕУ и окупља под своје крило политичке снаге попут Шкотске националне партије, која се залаже за независност Шкотске. Један од представника Лиге социјал-демократа Војводине изјавио је да у Јужном Тиролу о отцепљењу Војводине није било речено ни речи, мада ова покрајина занима европске парламентарце.

Тимур Блохин / Глас Русије