Тишина тамо, дипломе су у реду

stefanovic-jorgovanka-mali

Сумња у валидност стечених диплома прати поједине функционере Српске напредне странке још од времена пре доласка на власт. Иако се могло чути да су упитне дипломе неколицине њих, у фокусу јавности највише су била четири случаја – Томислава Николића, Јоргованке Табаковић, Небојше Стефановића и Синише Малог. Ипак, чини се да су они више полагали на то како ће их проценити „суд партије“, него што су их погађале оцене стручњака.

Одлука Сената универзитета у Београду да се поништи докторска дисертација актуелног министра финансија Синише Малог због чињенице да је у питању плагијат, подсетила је на сличне случајеве, када су дипломе високих функционера СНС довођене у питање, а партија бранила њихову исправност.

Најпре је под лупу дошла (изненађујуће брзо стечена) диплома тадашњег лидера странке Томислава Николића. Он у предизборној кампањи 2012, у емисији на ТВ Прва, није успео да одговори на питање професора Филозофског факултета Јова Бакића на ком смеру је завршио мастер студије. „Ако вас интересује моја диплома, погледајте у архиви факултета моје радове, а можете и да дођете код мене кући, ако вас то толико интересује. Нисам завршавао школе да бих се тиме хвалио. Као да је за председничког кандидата битно какву је школу завршио”, рекао је Николић.

У финишу кампање тадашња функционерка Лиге социјалдемократа Војводине Александра Јерков од приватног новосадског факултета добила је одговор да Николић није код њих стекао диплому, иако је такав податак наведен у његовој званичној биографији, објављеној на сајту СНС.

Тањуг, 26. 4. 2012. године
У саопштењу ЛСВ-а наводи се да је Јерковљевој у телефонском разговору речено да не може да добије на увид његов студентски досије, као и да је Николић на том факултету одбранио мастер рад. Александра Јерков је због тога позвала Николића да објасни грађанима Србије где је дипломирао, са којом оценом, како се одлучио потом за факултет на којем је завршио мастер студије и шта му је била тема мастер-рада.

Како би ставили тачку на причу о образовању лидера своје странке и председничког кандидата, напредњаци су одлучили да покажу његову диплому. То је учинила Зорана Михајловић.

Данас, 26. 4. 2012. године
Функционерка СНС Зорана Михајловић показала је јуче новинарима дипломе председничког кандидата СНС Томислава Николића као доказ да је Факултет за менаџмент завршио 2007. у Новом Саду, а након тога и мастер студије на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у истом граду. Вршилац дужности декана Факултета за менаџмент Зоран Савић потврдио је да је Николић дипломирао на том приватном факултету у Новом Саду.
Николић је, како се наводи на дипломи, Факултет за менаџмент уписао школске године 2003/2004. на којем је и дипломирао са оценом 10 на дипломском, док је током студија имао просечну оцену 8,37.

Из СНС-а су најавили да ће „наредних дана покренути приватно-кривичну и цивилну тужбу за увреду части и угледа“ против посланице Јерков и медија који су пренели вест да Николић нема завршен факултет. Напредњаци ће, истакли су, тужбеним захтевом тражити два милиона динара, које ће проследити за помоћ жртвама земљотреса у Краљеву.

Данас, 26. 4. 2012. године
Посланица ЛСВ Александра Јерков истиче за Данас да „није рекла да Николић није завршио факултет“, већ да је само поставила питање где је дипломирао и под којим условима. Према њеним речима, оваква реакција СНС и претња тужбом показује да „крију нешто о образовању Николића“.

„Разлог што сам поставила питање је изјава Николића из 2006. када је рекао да студира на Правном факултету и да треба да дипломира за годину дана, а сада наводи да је 2007. завршио други факултет. Нејасно је и опет ћу поставити исто питање, па ако је то основ за тужбу нека ме туже“, наводи Јерков.

И након што је Николић изабран за председника Србије помињања његове „сумњиво стечене“ дипломе су се наставила, али је све остало само на томе.

Након избора 2012, дотадашња кандидаткиња СНС за премијерку Јоргованка Табаковић изабрана је за нову гувернерку Народне банке Србије. Гласине да је њен докторат упитан, проверио је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), који је 2016. објавио анализу. Установили су да је значајан део дисертације плагиран. Према тим наводима више од 20 одсто текста преузето је без цитирања из радова економиста или академаца и дословно преписаних пасуса без навода аутора. Ипак, приватни Универзитет “Едуцонс”, на коме је докторат одбрањен, како наводи ЦИНС, није покренуо процедуру за проверу плагијата, нити то планира да уради.

Када је председник Србије Александар Вучић у јуну 2018. предложио Јоргованку Табаковић за нови мандат у НБС, питање њеног доктората је у Скупштини Србије поставио њен некадашњи партијски шеф, лидер СРС Војислав Шешељ.

Отворени парламент, 12. 6. 2018. године
‘Јоргованка Табаковић докторирала је 2011. године на Факултету за услужни бизнис, Универзитета „Едуконс“ из Сремске Каменице. Знате ли по чему је познат тај Универзитет? Знате ли? Ружићу знаш ли ти? Па, тамо је Томислав Николић стекао диплому. Тамо, бре Ружићу, како не знаш. Али, добро сазнаћеш још си млад. Тамо су ваљда дали диплому и њеном личном пријатељу Томиславу Николићу. Наравно, када је Тома, јао пао, Вучић је постао чио мио, она се брзо трансформисала, сада је као одана Вучићу, док не пригусти Вучићу, а онда ће нам упропастити и монетарну политику и економију кад Вучић почне падати, а неко из иностранства је ангажује за своје послове, јер она када се једном некоме прода, продаваће се увек, само је у питању цена.’

А у јуну 2014. на сајту „Пешчаника“ објављена је анализа докторског рада министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Др Угљеша Грушић, др Бранислав Радељић и Слободан Томић утврдили су да је  Стефановићев докторат плагијат, на шта је Александар Вучић, у то време председник Владе Србије, одговорио да је у питању „најглупље образложење“ које је икада чуо.

Фонет, 3. 6. 2014. године
Глупље образложење нисам у животу прочитао. Било би ме срамота да сам се потписао испод тако глупог образложења – изјавио је Вучић поводом тврдњи о плагијату.
Вучић је потом упитао на основу чега се тврди да је докторски рад Небојше Стефановића плагијат и да ли су новинари имали прилику да прочитају тај рад.
На основу чега сте ви утврдили да је то плагијат. Не знате да ми кажете – рекао је Вучић и истакао да је постало популарно ‘ударати’ по Небојши.

Вучић је додао да је и министра просвете Србије Срђана Вербића питао шта мисли о тврдњама да је докторски рад Небојше Стефановића плагијат и да му је и сам Вербић рекао да су то глупости. И пре анализе научника из Лондона, у јавности су се могли чути гласови оспоравања Стефановићевог доктората. А он сам је на примедбе да није могао да уз обавезе председника Скупштине спреми докторску дисертацију одговарао да је то и те како могуће.

Курир, 17. 9. 2013. године
‘Нажалост, магистарски и докторски рад писао сам дуже него што је просек управо зато што сам упоредо и радио. Олакшавајуће је што ми је тема била блиска.’

А случај који је доведен до краја, утврђивање валидности доктората актуелног министра финансија Синише Малог, у почетку није изазвао реакцију власти. Иако је још у јулу 2014. Раша Карапанџа, професор Европске школе за бизнис са седиштем у Немачкој, у својој анализи на “Пешчанику” оспорио дисертацију, истичући да је то “један од најгорих плагијата са којим је јавност у Србији имала прилике да се до сада сусретне”, битнију реакцију председника Вучића то је завредело тек недавно када су студенти из покрета „1 од 5 милиона“ започели блокаду Ректората Универзитета у Београду, захтевајући да Ректорат препоручи разрешење Малог до одлуке надлежних да ли је плагирао доктора

Вучић је рекао да ти студенти желе да утичу на састав Владе и да Синиша Мали не мора да има било какву диплому, може да има и само основну школу и да је то питање политичког избора, за шта одговара онај ко је тај избор направио. Вучић је оценио да је циљ блокаде да се изазове пажња и додао да држава неће слати полицију, као ни до сада. (Н1, 20. 9. 2019. године)

А када је Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду предложио Сенату Универзитета да поступи по правилнику о поништавању доктората Малог, јер је утврђено „постојање неакадемског понашања“, Вучић је истакао да „Синиша Мали мора да плати и политичку цену“, као и да ће „видети све како и шта у будућности“. „И због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, право да вам кажем, када сте пре три месеца могли да покажете целој Србији да вас баш брига и поцепате тај докторат, тада то нисте урадили. Сад да га цепате, бесмислено је и никаквог смисла нема“, рекао је.

Н1, 23. 11. 2019. године
‘Видим да га је то много погодило, шта ћу му ја, ја сам му давно саветовао да то поцепа, да оде пред свима да полаже поново, да напише нови рад, он каже не, не, ја сам се борио, много сам труда уложио, ево ти сад. Погледајте шта кажу ти вечити студенти, нама је ректорка још тад рекла да ће све бити у реду са одлуком и зато смо напустили Ректорат. А рекла вам је и тад? Значи она је и тад знала, без да је чула мишљење стручне комисије, а и тад је знала каква ће политичка пресуда да буде, честитам како сте то урадили. Ја политичке одлуке, увек сам разумео одлично и немам ништа против политичких одлука, а да се клањам и поклањам политичким или политикантским одлукама, не пада ми на памет, своју каријеру сам изградио борећи се против неистина’, рекао је Александар Вучић.

Извор:
КОРЕНИ