СРЕЋНЕ СМО КАД ПОМОГНЕМО НЕКОМ ДА СИТ ЗАСПИ: Новосађанка Мирјана и њене ћерке кувају за САМОХРАНЕ МАЈКЕ, ГЛАДНЕ И БОЛЕСНЕ ЉУДЕ

novosadjanke

Новосађанка, Мирјана Мутуц и њене две ћерке Мина Гаврилов и Марјана Кресојевић су прави пример хуманих људи који без интереса помажу најугроженијима.

Наиме, оне са љубављу и пажњом припремају оброке за самохране мајке, породице слабијег материјалног статуса, особе са инвалидитетом и старе људе који немају ничију помоћ.

Месецима уназад су кувале и носиле оброке породицама за које су им пријатељи рекли да живе у тешким условима. Када су виделе њихове реакције и захвалност, решиле су да оду корак даље.

Виделе смо колико наша помоћ значи онима који из различитих разлога не могу себи да приуште кувани оброк па смо одлучиле да одемо корак даље. Решиле смо да ова замисао прерасте у једну велику акцију која из Новог Сада може да се прошири и у друге градове, објашњава Марјана Кресојевић за Espreso.rs.

Додала је како су до сада имале помоћ добрих људи и то углавном у виду слања намирница што је допринело томе да се акција настави, али и да се за њу прочује.

Средом и суботом нам суграђани помажу у прикупљању готових намирница које делимо породицама које су гладне. Породице бирамо по неком унутрашњем осећају да тако кажем, наравно уважавамо препоруке других и оне који нам се јаве у инбокс. Будни смо скоро 24х, тако усклађујемо приватан живот, посао, обавезе, објаснила је Марјана.

Каже како јој није мрско да издваја време за волонтирање јер жели да буде пример својој ћерки.

– Инспирише нас чињеница да смо помогли неком да сит заспи. Дечица која се обрадују сваком пакету као да је новогодишњи нам изазивају велике емоције. Највише смо поносни што смо били „ветар у леђа“ онима који су желели да помажу некоме, додала је.

За сада, акција помогања проширена је на Београд, Суботицу, Ниш, Крагујевац и околна места.

То је циљ, да комшија помогне комшији, као што је некада било. А нас три нисмо толико важне. Имамо породице на које смо поносни а и они на нас, објаснила је Марјана.

Наиме, недавно је у ту сврху формирана Фејсбук група „Оброк за породицу“, у којој заинтересовани могу сазнати о свим детаљима акције и јавити се уколико желе да и сами учествују.

Сви заинтересовани који желе и имају могућности да спремају и кувају један оброк недељно за једну породицу могу се јавити Мирјани и Маријани.

Уколико неко није вичан кувању или нема времена за то, а жели да учествује, може помоћи донирањем намирница за припрему или куповних слаткиша. Поред Новог Сада, укључена су и околна места, рекла нам је Марјана.

Такође, она је позвала све оне који се професионално баве припремом хране да се придруже хуманом тиму за кување и једном недељно донирају пицу, пециво, кувани ручак, колаче…

Дакле, апел важи за пицерије, ресторане, пекаре, посластичарнице, особе које раде кетеринг да на овај начин буду део друштвено-корисне акције.

Наиме, у групи се редовно постављају фотографије хуманих оброка који су припремљени тога дана и упаковани за доставу, а у њу су као чланови добродошли сви који мисле да могу помоћи на било који начин.

Ове дивне даме можете контактирати преко Фејсбука или на мејл, mirjanamutuc@gmail.com.

Извор:
КУТАК НЕТ