Пекарка има „чаробну кутију“ за децу без ужине

uzina

Час из хуманости готово две године свакодневно држе мајка и ћерка које на необичан начин помажу деци која дођу у њихову пекару. Многа добију оброк без обавезе да плате, а ако желе нешто из друге продавнице, и за то имају решење.

У пекари Радојке Корде постоји, како неки кажу, чаробна кутија, која већ више од годину дана усрећује децу која забораве или немају новац за ужину. На ту идеју, власница пекаре дошла је са ћерком и комшиницом, када је схватила да неки малишани долазе и купују за 20 или 30 динара.

– Нешто ми је то мало и увек им дамо више него што деца дају пара. Кад смо поставили, плакала сам јер сам срећна. Сетила сам се себе кад сам била дете па нисам имала довољно, па када ми је неко дао – знате како је. Тако сам усрећила децу. Мени не значи ништа кад ми неко остави бакшиш десет, пет динара, а деци много значи – истакла је Радојка за РТС.

Значи јој и што се за кутију прочуло, па људи сврате само да би помогли колико могу. Понеки динар, каже, убаце родитељи, али и деца која су се, кад им је требало, послужила пластичном касом.

Не крије да је било и оних који су новац из кутије злоупотребили.

– Њих тројица су дошли овде тражили су по 100 динара. Ја кажем: ‘Изволи, срећо’, а мајка једног детета је слушала испред. Отишли су у ову продавницу поред и узимали сличице. Више нису добили из те кутије јер сам их препознала – испричала је Радојка за РТС.

Препознаје и потребе угрожене и болесне деце, па са комшијама помаже колико може. Њена доброта и хуманост за празнике често буду награђени понеким цветом и поклоном, иако истиче да јој је највећи дар дечији осмех.

Како је када се нема ни за хлеб најбоље зна госпођа Рада која је са породицом почетком деведесетих из Задра, преко Книна стигла у Нове Бановце. Због тога и не чуди што из њене пекаре ниједно дете не изађе гладно или без новца за слаткиш и сок.

Извор:
ДИРЕКТНО