Злочин у кафићу Панда 21 годину после: И даље без осумњичених

кафић-панда-пећ-2014

Злочин у кафићу „Панда“ у Пећи је свирепи злочин албанских терориста, чланова злогласне ОВК, који су 14. децембра 1998. убили шест српских младића у споменутом кафићу. Овај злочин је погоршао ионако катастрофалну ситуацију на Косову и Метохији.

Шест српских породица је завијено у црно, а бол и туга за настрадалим младићима ни данас не престаје. За овај ужасан злочин нико није одговарао. Власти међународних снага, након јуна 1999. године нису хтеле да процесуирају овај злочин над српском децом. Године пролазе, а бол и туга ожалошћених породица не престаје.

Злочин

Овај свирепи злочин у пећком кафићу „Панда“ који су починили албански терористи био је освета припадника ОВК, за убиство 34 припадника те терористичке организације, који су неколико дана раније убијени тако што су упали у заседу припадника Војске Југославије.

У вечерњим сатима после 20 сати, тог 14. децембра 1998. године у кафићу „Панда“, који се налази недалеко пећке гимназије „Свети Сава“, упала су двојица наоружаних припадника ОВК (чланови Јабланичке оперативне групе, којом је команданта Рамуша Хараднија), док је трећи члан био у возилу које се налазило испред локала.

Злочинци су били маскирани са фантомкама на главама, а чим су ушли запуцали су из аутоматских пушака по гостима кафића. Тако су на лицу места убијени ученици светосавске гимназије: Иван Обрадовић, Вукота Гвозденовић, Драган Трифковић и студент Иван Радевић; док су на путу до болнице преминули још два младића: Светислав Ристић и Зоран Станојевић. Поред њих уу споменутом локалу је рањено још 15 људи, међу којима и власници кафића, Мирсад Сабовић и Владица Лончаревић. У кафићу се налазио и отац од Ивана Обрадовића, који је чудом остао неповређен од метка.

Потера и хапшења

Припадници МУП-а Србије покренули су опсежну потрагу за извршиоцима овог терористичког напада. Тако је 17. децембра 1998. у пећком кварту Капишница српска полиција је ухапсила Агрона Колчакуа (рођен 1972.) из Пећи. Резултат ове полицијске акције био је још десеторо ухапшених међу којима су били и тројица терориста ОВК: Газменда Бајрамији, Џевдет Бајрами и Верђеђа Влазними.

Познато је да постоји и четври помагач. У потрази у селу Глођане дошло је сукоба, при чему су убијена два припадника ОВК у униформама и са оружјем. Откривен је већи штаб ОВК у коме је нађена већа количина оружја, муниције и униформи као и возила које је ОВК отела од житеља Ђаковице.

Укупно је у тој акцији крајем децембра 1998. у Пећи и Глођанима ухапшено 34 особе која су била повезана са нападом на кафић „Панда“, односно били су чланови ОВК под командом Рамуша Харадинаја. Откривено је да је ова група учествовала у још једном свирепом злочину у кафани „Чакор“ у Дечанима, две године раније.

Последице

Сахрана убијених шест убијених младића обављена је 16. децембра 1998. године у Пећи, у присуству многобројних рођака, пријатеља и суграђана. Отац убијеног Ивана Радевића, Богдан Радевић је киднапован, док су му мајка и бака претуечене од припадника ОВК.

Наредних месеци дошло је до још жешћих сукоба и размене ватре између припадника терористичке ОВК и српских снага безбедности, а већ у марту 1999. године НАТО пакт покреће своју акцију названу „Милосрдни Анђео“, када долази до агресије на СР Југославију. Та агресија НАТО пакта је трајала 78 дана и имала је стравичне последице, завршено је Кумановским споразумом 10. јуна 1999. када се српска војска, полиција и државне институције повлаче са Косова и Метохије, а са њима и добар део народа. Они који су остали у више наврата су били изложени насиљу, убиствима, силовањима, пљачки, отмицама, погрому… (Старо Грацко, Гораждевац, Чаглавица, Призрен и др.), па чак и вађењу тј. трговини људским органима.

Родитељи Ивана Обрадовића и Светислава Ристића су посмртне остатке своје деце пренели у Београд, односно Бар (Црна Гора). Тела преостале четворице младића су остала на православном гробљу у Пећи, али локални свештеник СПЦ Слободан Марковић, не може да их пронађе јер су их Албанци затирући све трагове Срба уништили 1999. године.

Кафић „Панда“ у Пећи је један од ретких српских кафића који након јуна 1999. године нису уништени нити спаљени. На њему се и данас виде трагови злочина из 1998. када је убијено шест младића српске националности.

Мисија УНМИК-а односно ЕУЛЕКС-а након 1999. године никада није покренула истрагу, нити подигла оптужницу против осумњичених за убиство српских младића у кафићу „Панда“.

Имена жртава

Приликом напада албанских терориста 14.12.2014. на кафић „Панда“ у Пећи убијено је шест младића, а 15 их је рањено. Смртно су настрадали следећи младићи:

Иван Обрадовић (14),
Вукота Гвозденовић (16),
Светислав Ристић (17),
Зоран Станојевић (17),
Драган Трифковић (17)
Иван Радевић (25).

Контраверзе

У вези овог свирепог злочина, последњих година у домаћим, а и страним медијима појављују се бројне шпекулације о томе ко је наручилац убиства српских младића из Пећи, тог 14. децембра 1998. године.

Шпекулише се да чак и српска државна безбедност је умешана, а неки извори наводе и британску обавештајну службу МИ6, што ће пре бити вероватно. Енглези јесу познати по томе да убацују своје шпијуне у „треће земље“ где изазивају хаос и дестабилизују власт.

Извор:
МАГАЦИН