СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Забранили им улаз у поште

postari

Свим радницима „Поште Србије“ који су у обустави рада, следи суспензија са посла и тај број се сада мери са 5.000! Свима њима је забрањен улаз у објекте поште и обезбеђењу је наређено да их избаци, уколико покушају да уђу.

Како је ЈП „Поште Србије“ штрајк радника прогласило нелегалним, тако су почеле претње радницима условљавањем и суспендовањем с посла, што је руководство под шапом директорке Мире Петровић и спровело.

Тако с посла удаљавају 5.000 људи, само у Новом Саду до синоћ је 400, а како сазнајемо, радни налози се још штампају и тај број није коначан. Суспендовани радници су најавили тужбу против руководства, и то већ данас. Шта даље, јер је очигледно да пословодство и радници овај проблем неће решити сами?

– Сада очекујемо да нам се у што краћем року обрати неко из Владе Србије или председник Александар Вучић. У исто време и апелујемо на њих да нађу излаз из целокупне ситуације, што због незаконских суспензија, што због грађана који очекују да добију рачуне на време. Рокови плаћања се ближе, а поштаре су удаљили са рада – каже за Директно.рс Тома Мандић, један од представника штрајкача у Новом Саду.

– Суспендованима не дају да уђу у своју пошту, иако суспензије постају правоснажне тек за осам дана! Имам и списак, али он сада није тако битан.

Поштар исекао вене пред колегама

Најниже квалификоване раднике у технологији, запослени у „Пошти Србије“ су се самоорганизовали и кренулу у борбу за будућност, како они кажу, и опстанак. Један од њих, Марко Божић је пред колегама у Краљеву исекао вене, јер није издржао пресију у којој се запослени у штрајку налазе. Он је збринут у краљевачкој болници и налази се на одељењу психијатрије.

Суспендовани су уз песму ишли по своју казну, јер су одбили радне налоге или пребачај на друга радна места, како би пошта испоручивала пензије и пошиљке. Исте те непотписане радне налоге, окачили су на огласну таблу и назвали је „Зид поноса“.

Подсетимо, шалтерска радница на Вождовцу јуче се расплакала када смо је посетили на радном месту и пожалила се да је долазила полиција и, према њеним речима, вршила притисак на запослене, пописивајући ко ради, а ко не.

Зашто штрајк поштара?

Радници „Поште“ су прошлог понедељка ступили у штрајк, који се радикализовао на целу Србију, а повод тиме био је неиспуњен договор са Владом Србије и руководством о испуњењу захтева, чији рок је истекао 30. новембра. Они траже да им се повећа плата за око 100 евра и били би задовољни са износом и до 50.000 динара, јер су им садашње зараде између 32 и 38.000 динара. Раднике иритира разлика у платама између менаџмента и најниже квалификованих, која према њиховим тврдњама износи 150.000 динара, па и више.

Познати и фиктивне плате

На друштвеним мрежама кружили су снимци на којима штрајкачи певају песму Бранка Коцкице „У свету постоји једно царство“, и фотографије с којима прекривају лице ликом Жељка Самарџића. За њих и још неке познате личности се говори да су фиктивно запослени у ЈП „Пошта Србије“, а пословодство је то негирало.

Извор:
ДИРЕКТНО