Вашингтон пост објавио „Авганистанске папире“: Американци, лагали су вас

usarmy

Из папира се види да су званичници константно и намерно погрешно информисали јавност о том сукобу, иако им је било јасно да тај рат не могу да добију

Вашингтон пост је објавио документацију о рату у Авганистану, названу „Авганистански папири“, која би могла покренути озбиљан скандал, какав у Вашингтону није виђен безмало пола века – још од објављивања „Вијетнамских папира“ 1971. године.

Документација о рату у Авганистану, који су Американци покренули непосредно после напада Ал каиде на Њујорк и Вашингтон 2001. године, показује да су највиши званичници администрације САД смишљено давали лажне оптимистичке изјаве о сукобу за који су знали да не могу да добију, пише Вашингтон пост.

„Документи су прикупљени у оквиру федералног пројекта који се бавио суштинским грешкама у најдужем сукобу у америчкој историји. Садрже више од 2.000 страна необјављених интервјуа са људима који су играли значајну улогу у овом рату – од генерала и дипломата, до хуманитарних радника и авганистанских званичника“, наводи вашингтонски дневник.

Безмало пола века после објављивања „Пентагонских папира“, који су бацили сасвим ново светло на рат у Вијетнаму, Вашингтон пост је објавио „Авганистанске папире“ из којих се види да су амерички званичници константно и намерно погрешно информисали јавност о том сукобу, иако им је било јасно да тај рат не могу да добију. Документација је објављена после правне битке Поста и администрације САД која је трајала три године. Вашингтон пост је документе објавио сходно Закону о слободи информација.

„Нисмо знали шта радимо“, наводи се у изјави генерала Дагласа Лута, који је био сива еминенција иза сукоба у Авганистану током администрација на чијем су се челу налазили млађи Џорџ Буш и Барак Обама.

„Шта смо покушавали да урадимо? Нисмо имали представу са чим се хватамо у коштац“, рекао је амерички генерал који је, истовремено, за смрт око 2.300 Американаца у Авганистану оптужио несугласице између Конгреса, Пентагона и Стејт департмента.

„Авганистански папири“ садрже интервјуе са око 400 особа блиско повезаних са ратом у тој држави. Од 2001. године, када је млађи Буш наредио напад на Авганистан, у том рату је учествовало око 775.000 Американаца, од којих је око 2.300 погинуло, док је више од 20.000 рањено. Већина актера „Авганистанских папира“ говорила је отворено о свим недостацима америчке политике према тој држави, сматрајући највероватније, да документација никада неће бити доступна јавности.

„Амерички званичници признали су да су њихове стратегије биле потпуно погрешне, као и да је Вашингтон бацио огромне суме новца покушавајући да Авганистан претвори у модерну државу“, пише Пост. Такође, наводе се примери неуспешних покушаја САД да се избори са корупцијом, створи озбиљну војску и полицију и заустави трговину опијумом.

Од 2001. године, пише Вашингтон пост, америчко министарство одбране, Стејт департмент и УСАИД потрошили су између 934 и 978 милијарди долара на овај сукоб. Џон Сопко, шеф федералне службе која је начинила ове интервјуе, рекао је да документација показује да су званичници „константно лагали Американце“.

Извор:
СТАНДАРД