Шиптарки Елфете Весели 13 година затвора за свирепо убиство дечака Слободана Стојановића

Апелационо веће Суда БиХ изрекло је другостепену пресуду за свирепо убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника и оптужену Елфету Весели осудило на 13 година затвора, чиме је пооштрена првостепена пресуда од десет година затвора коју је Суд БиХ изрекао 8. маја ове године.

Апелационо веће потврдило је ослобађајућу пресуду Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода Команде здружених јединица Каменица Армије РБиХ којем је припадала Веселијева, преноси Глас Српске.

Халиловић је ослобођен оптужби да није спречио мучење и убиство Слободана Стојановића.

Пресуда је изречена у петак, а данас је достављена Тужилаштву БиХ које се жалило на првостепену пресуду.

Елфета Весели осуђена је да је као припадник Диверзантског вода којим је командовао Халиловић у другој половини јула или првој половини августа 1992. године на најсвирепији начин убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

У оптужници је наведено да је њен први надређени Сакиб Халиловић знао да је његова подређена починила то кривично дело, али да није предузео неопходне мере да буде кажњена.

„Ниједна реч из оптужнице није остала недоказана, а одбрана ниједном речју није оповргла ни оспорила доказе Тужилаштва. Сакиб Халиловић и Ефлета Весели су одговорни за кривична дела која им се стављају на терет“, рекао је тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић у завршној речи пред изрицање првостепене пресуде, али другостепеном пресудом у овом предмету поново је потврђено да Суд БиХ има двоструке аршине и да за злочине почињене над српским цивилима не постоји командна одговорност.

Извор: Факти