Ваведење у манастиру Светог Николаја у Лозници

На светли празник Ваведења Пресвете Богородице (21. нов/4. дец.) Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јерођакона Дионисија (Морачанина) и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 130 светосаваца. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о празнику Ваведења, а затим је поучио своју паству:

„Света Дјева Богородица је данашњим празником ступила на стазу која води ка Богу и остала је доследна томе целога свога живота. И после Њеног упокојења, које се слави на Велику Госпојину, Она је остала са родом хришћанским као велика заштита, молитвеница и заступник рода хришћанскога и свих оних који је у невољама призивају. Зато и род хришћански, род Православни, поштујe Свету Богородицу која је постала, како кажу црквене песме, славнија од Херувима и светлија од Херувима и Серафима, јер се дакле, удостојила те части да и после уснућа свога она била вазнесена на небо и она је са десне стране Сина Свога, слуша наше молитве, придружује своје молитве нашим и износи пред Сина Свога да би Господ нама пружио милост своју и помоћ своју.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне. Након трпезе љубави, у салону манастирског конака, Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Дјеве Марије принеле схимонахиња Марија и монахиња Јулита.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.