Београд и јутрос један од најзагађенијих градова света

beograd zagadjenje

Према мерењима станице Аир Висуал, Београд је јутрос један од најзагађенијих градова света кад је у питању ваздух, а „заузео је“ четврто место.

На врху листе налази се Њу Делхи, док је Сарајево на другом месту. Следе Кабул, па Београд. Међу првих 10 је и Скопље.

У загађеном ваздуху у Србији највише је ПМ честица – прашине коју чини смеша дима, чађи, прашине и киселине.
Према подацима Агенције за заштиту животне средине, која врши мониторинг квалитета ваздуха у Србији, и чије податке апликација АиР Висуал између осталог користи, најзагађенији делови Београда јутрос су Стари Град и Нови Београд.

Загађен ваздух је и у другим градовима – појединим деловима Новог Сада, у Беочину, Ваљеву, делу Ниша, Суботице, у Панчеву, Косјерићу и, нажалост константно, у Бору.

Подсетимо, грађани Бора су недавно Основном јавном тужилаштву у Бору поднели кривичну пријаву против компаније Србија Зиђин Бор Копер (Serbia Zijin Bor Copper), која се сматра одговорном за прекомерно загађење, које долази из погона топионице бакра.

Према подацима Светске здравствене организације, око 6.000 људи у Србији годишње умре због компликација изазваних загађењем ваздуха. СЗО је саопштио да је у свету више од 90 одсто популације изложено је загађеном ваздуху, односно девет од 10 људи удише загађен ваздух.

У Србији извори загађења су стара возила, углавном забрањена у земљама одакле долазе – са дизел моторима, ложење у домовима, саобраћајни чепови у већим градовима, индустрија и термоенергетски сектор.

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван рекао је крајем октобра да је решење за загађење ваздуха у додели субвенција за прелазак на хибридна возила и подизању свести грађана о заштити околине. Триван је тада навео да је прошле године „отворио проблем увоза половних аутомобила са застарелим моторима који испуштају отровне гасове и да је ове године тај проблем актуелизовао, али да је то питање у надлежности Министарства трговине“.

Извор:
Н1ИНФО