Не знам – Руска народна прича

Ово што ћу вам испричати одиграло се у Русији. Где тачно у Русији није ми познато, јер се десило одавно а Русија је велика земља па је то сад тешко одредити, али најважније јесте да се одиграло.

ne znam

Дакле, у једном месту негде у Русији живео је и радио један православни свештеник који се разликовао од већине свештенаика како хришћанске тако и других религија – био је истински религиозан. Још од како се школовао за свештенички позив занимало га је да пронађе одговоре на нека од најзагонетнијих питања нашег постојања: Ко смо ми? Шта радимо на овој земљи и куда то идемо?

Након двадесетак и нешто година размишљања и одгонетавања, дошао је до једноставног одговора:
-„Не знам. Читав живот сам посветио томе да пронађем одговоре и зато сада морам бити искрен према себи и рећи да стварно не знам.“

Следећег јутра док је ишао ка цркви како би одржао јутарњу молитву, на једној раскрсници пресрете га један козак – полицајац:
-„Стој!“ – викну козак који беше тог јутра нарочито нерасположен, ваљда зато што га је жена нешто изнервирала -„Ко си ти и куда си кренуо?“

Свештеник се мало замисли, и у светлу својих синоћњих откровења одговори:
-„Не знам.“

-„Не знаш?!“ – изненади се козак – „свако јутро гледам те како пролазиш овуда, како идеш у цркву и враћаш се назад, свако јутро догађа се исто, и ти мени кажеш да не знаш! Са мном си нашао да се шегачиш?! Е, када је тако, сада ћеш провести дан иза решетака да се мало опаметиш. Ухапшен си!“ – и поведе свештеника ка станици.

Свештеник без речи пође с њим, уђоше у станицу, козак откључа врата ћелије где су бивали затварани непослушни грађани, свештеник мирно уђе унутра и у тренутку када се козак спремао да за њим затвори врата свештеник проговори:

-„Ето видиш да нисам знао где сам јутрос кренуо.“

Извор: Поезија ноћи