Сукоби током штрајка у Француској – на улицама најмање 500.000 људи

paris

ПАРИЗ – Више од 510.000 демонстраната изашло је на улице око 70 градова широм Француске како би протестовали против најављених пензионих реформи током једног од највећих штрајкова у тој земљи у последњих неколико деценија.

Протести су скоро у потпуности паралисали јавни превоз, а демонстрације у Паризу обележили су сукоби пошто је полиција испалила сузавац на учеснике протеста.

У Паризу полиција је задржала у притвору 87 особа, наводе званичници, а преноси Би-Би-Си.

Како преноси Ројтерс, десетине хиљада чланова синдиката марширало је центром Париза, а сукоби су избили када се група људи која је носила маске, обучена у црно, издвојила и опустошила једну аутобуску станицу у близини Трга Републике, поразбијала прозоре на радњама и гађала полицију ватрометом.

Полиција је потом испалила сузавац, кажу очевици Ројтерса.

Недалеко одатле полиција је употребила пендреке како би се одбранила од демонстраната обучених у црно, који су појурили ка њој, преноси Танјуг.

Француски лист Монд додаје, позивајући се на АФП, да су протести одржани и у Марсеји, Тулузу, Борду, Греноблу и многим другим градовима у Француској.

У Лиону и Марсеју хиљаде учесника протеста носило је транспаренте на којима пише „Макрон се изгубио” и „Не дирајте наше пензије”, преноси Ројтерс.

У Нанту, учесници протеста гађали су полицију пројектилима, после чега је она испалила сузавац.

Због штрајка саобраћај у градовима је паралисан, а не раде ни железнички ни метро саобраћај, док је на француском аеродрому Орли саобраћај смањен за 20 одсто.

Стотине летова је отказано.

Запослени у железници најавили су да ће и сутра штрајковати, док су чланови синдиката у компанији РАТП која је задужена за аутобуски и метро саобраћај саопштили да ће штрајковати до понедељка.

У Паризу затворене су популарне туристичке дестинације попут Ајфелове куле, националног музеја Орсе и Версајског дворца, преноси Би-Би-Си.

Широм Француске синдикати су организовали штрајк, један од највећих у последње време, којим желе да натерају француског председника Емануела Макрона да одустане од најављене реформе пензионог система.

Макрон је недавно поновио да не одустаје од реформе обећане током предизборне председничке кампање.

Извор:
ПОЛИТИКА