Вестервеле у Приштини: Уклонити српске институције на северу КиМ

Kosovo GermanyПРИШТИНА – Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле изјавио је данас у Приштини да „категорички захтева“ да Србија расформира паралелне структуре на северу Косова.

После сусрета са ратним злочинцем Хашимом Тачијем, Вестервеле је рекао да би и Косово и Србија требало да се заложе за спровођење споразума, а да би све паралелне структуре на Северу морале да буду уклоњене.

Шеф немачке дипломатије истакао је да је „Немачка опредељена за подршку Косову у свим областима“.

Вестервеле је у Приштину допутовао после посете Београду, где је најавио да ће дати позитивно мишљење Бундестагу и Влади Немачке по питању датума за преговоре уколико буде опипљивих резултата у примени бриселског споразума.

У очекивању сутрашњег бриселског састанка злочинца Тачија са српским премијером Ивицом Дачићем, на којем ће бити речи о плану за спровођење споразума, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун открио је да Немачка инсистира на распуштању постојећих институција на Северу, да би потом биле формиране нове – што је кључно размимоилажење у преговорима о примени бриселског споразума.
„Немачка истрајава у ставу да Србија треба да угаси постојеће институције, а да онда Приштина формира неке нове. Наш став је да не сме да дође до дисконтинуитета у функционисању наших институција и да оне само треба да наставе да живе у другачијем формату, а то је Заједница српских општина“, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Осим са злочинцем Тачијем, Вестервеле се у Приштини састао и са нелегалним шефом косовске дипломатије Енвером Хоџајем.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП