Руски антибиотици нове генерације

Руски нанобиотехнолози су успели да синтетизују антибактеријске пептиде, који се успешно боре против цревних бактерија и стафилокока. Притом се код ових микроорганизама не ствара отпорност на нове антибиотике. А и токсичност препарата је врло мала.

Антимикропске материје у облику кратких молекула од десетина аминокиселина су већ познате. Међутим, научници су их први пут употребили за прављење лекова. Ради се о томе што су такви антибактеријски пептиди токсични. У случају њихове високе концентрације човек може да причини штету не само бактеријама, већ и себи.

Нанобиотехнолог Игор Јелисејев заједно с научницима из петербуршког Научно-истраживачког Института за експерименталну медицину конструише беланчевине с антибактеријским својствима које поседују минималну токсичност.

Притом се скоро уопште не ствара отпорност на њих, дакле бактерије врло тешко могу да им се супротставе. Овакве конструисане беланчевине брзо уништавају опну бактерија.

Другим речима, на смену старим антибиотицима за које се често испоставља да су преслаби и не могу да савладају болест, сад су дошли нови, делотворнији.

Највероватније је да ће се нови антибиотици засад користити као препарати локалног дејства. „Од њих се може направити „чаробни метак“, – истакао је Игор Јелисејев. – То је такав комплет наночестица које не само да имају лековит утицај, већ омогућавају да се лек упути на строго потребно место.“

То значи да ће организам у целини бити заштићен од тровања.

Глас Русије