„Власник Јовањице по хапшењу прво звао Андреја Вучића“

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је полиција утврдила да је Предраг Колувија, власник пољопривредног добра „Јовањица“ на којем је пронађена велика количина марихуане, по хапшењу звао брата председника Србије Андреја Вучића, и да је реч о „великом државном послу који режим покушава да затвори хапшењем непосредних извршилаца“.

– На ‘Јовањици’ је произвођено и уље канабиса које је са декларацијом ‘произведено у Холандији’ извожено у Македонију преко Колувијине фирме, а потом у Холандију и друге државе у којој је дозвољена употреба тог уља – рекао је Алексић.

Miroslav Aleksić Foto: Printscreen/Youtube

Он је навео да полиција није саопштила да је више од 600 килограма марихуане заплењено на „Јовањици“ било запаковано у пакете на којима је писало „Косово“.

Алексић је рекао да је један од честих контаката у именику Колувије и министар полиције Небојша Стефановић и упитао да ли је то разлог због чега се Стефановић није огласио о овом случају. Он је упитао и ко је тај моћник који је режимским таблоидима и електронским медијима забранио 12 дана, од 14. новембра до 26. новембра, да извештавају о засадима марихуане на 12 хектара на пољопривредном добру „Јовањица“.

– Одговори су у телефону Предрага Колувије и позивам надлежног тужиоца и Републичко јавно тужилаштво да истраже, оно што је у полицији већ утврђено, да је Колувија приликом хапшења звао Андреја Вучића – поновио је Алексић.

Miroslav Aleksić Foto: Printscreen

Алексић је истакао да је 2012. године било хапшење на истој локацији и заплена лабораторије и марихуане, када је приведен Милан Колувија, отац Предрага Колувије. Додао је и да је Предраг Колувија хапшен у Немачкој због трговине наркотицима.

– Такав човек је од стране ове власти доведен 2012. као велики пољопривредник да покрене органску производњу. Ту производњу су обилазили сви из врха државе и високи функционери Српске напредне странке, министри, посланици и приказивали то као велику производњу. Зашто су то радили када је и у том тренутку била производња марихуане. Када су Бабић и Вулин обилазили имање „Јовањица“ засади марихуане су већ постојали, чему су доказ стабла стара четири и пет година. То говори о томе да иза овог посла стоји држава.

Као један од разлога зашто сматра да је „Јовањица“ државни пројекат навео је и субвенције и дозволе које је то газдинство добијало од државе.

– Органска производња на овом газдинству је од почетка била само маска. Држава је давала подстицаје, десетине милиона динара је „Јовањица“ добила што од Министарства пољопривреде, што од Министарства привреде. Ове године је „Јовањица“ добила дозволу Министарства пољопривреде за производњу индустријске конопље и извоз те исте конопље на тржиште Словеније и Македоније.

 

 

Он је потом објаснио на који начин функционише мрежа извоза марихуане.

– Предраг Колувија је отворио две фирме у Словенији и Македонији и тим фирмама је извозио канабис, званично индустријску конопљу. Фирма у Словенији се зове „Балкан гров“, власник је Александар Трифуновић, исти човек који је директор истоимене фирме са седиштем у Београду, чији је власник Предраг Колувија. Фирма која је регистрована у Македонији је регистрована на истој адреси као и представништво „Јовањице“ у Македонији, зове се „ТХЦ квалити груп“.

Алексић је упитао и републичку јавну тужитељку Загорку Доловац зашто је за овај случај у Тужилаштво за организовани криминал упућен тужилац из Вишег јавног тужилаштва у Београду да води овај предмет. Такође, поставио је питање и зашто је дат човек у Тужилаштво за организовани криминал, који је од раније познат као тужилац који поступа у свим предметима који су повезани са високим функционерима Српске напредне странке и државе и близак је режиму.

Он је још додао да „Јовањица“ није први случај у којем је режим повезан са производњом марихуане, и додао да је Иван Бојовић из Краљева, партнер потпредседнице СНС-а Марије Обрадовић, био један од власника приватизоване задруге „Граничар“ у Гакову, где је заплењена марихуана вредна 50 милиона динара.

– У службеном аутомобилу бившег државног секретара у Министарству за рад Александра Јаблановића, док је министар био Александар Вулин, пронађена је марихуана. Да ли је та марихуана била из ‘Јовањице’ – упитао је Алексић.

Извор: Директно