Мали докторати и велике преваре

33938871b-7220

Што би рекао колега колумниста Зоран Петковић, мађионичари политичке сцене поново су се бацили на махање зечевима из шешира испред очију јавног мњења. Превејани циркуски илузионисти данима покушавају да скрену пажњу народа са велике победе студената Београдског Универзитета који су, чистим срцем и младалачком енергијом, покренули ректорат да најзад одлучи о срамотном чину крађе доторске дисертације малог министра финансија.

Зец из шешира вадио се прошле недеље више него једном, афера Крушик, која је покренула лавину подршке првом српском великом узбуњивачу Обрадовићу, затрпавана је вестима о лошем здрављу председника државе и шпијунима братске нам Русије.

Српски Велможа је ишао дотле да је цео Етички одбор Универзитета у Београду прогласио квази елитом, а њихову одлуку о поништавању фамозне докторске дисертације – политичком, а не етичком. Тобоже, а уз сво махање лажама и зецовима, повишен тон и претњу у гласу, сви професори БУ који су одлучили да је преписивање из туђих радова, без навођења извора, отимачина интелектуалне својине (плагијат), сви су они збирно антидржавни елементи којима није у глави добробит земље, већ искључиво политички интерес. И то што његов министар и десна ручица, Мали, нема докторат, не умањује његову вредност за садашњу владу и планове Велможине да нас лансира у звезде.

И зец извађен и шешир на месту. Једном речју, махали сте и пуфтали сте, и дували сте, и кућу нисте срушили. Џаба сте кречли и још милион других доскочица којима се Срби служе да умање осећај горчине.

Још је рано за прогнозе, можда се Велможа поведе примером Хрватске, они су свог плагијатора сменили са министарксе фотеље тихо и преко ноћи. Али сумњам… Овде су неки мали играчи много битнији него што се то види на први и други поглед.

Компликована ситуација око Крушика и небрано грожђе у ком су се нашли опет чланови фамилије једног његовог министра, довела је до сада још не опробане тактике застрашивања медија. Наиме, све што је потегнуто као арумент из уста узбуњивача и стрпског хероја Обрдовића, утицало је директно на здравље Велможино. Паралела са покушајем атентата. Илити – реч као метак. Свако ново питатње неколицине слободних новинара о Крушику и Стефановићу, тумачи се као атак ма пеСедника, на државу, на народ. Иде се још и степеницу више. Све се сједињава у једну голему анти СНС аферу. Кулминација циркуске тачке је оно што смо чули из Велможиних уста на синоћној конференцији за штампу – мама лажног узбуњивача крива је за све! Дотична је, прверено, али из нама недоступног извора, јер је државна тајна, прекос воје фирме трговала оружјем иза леђа Крушику, заобилазила је државне канале и уваљивала Русима иза леђа наше оружје у руке Украјинских војника. Та жена је лично одговорна за тренутну напетост између нас и барће Руса, она и њен син који јој је послужио као политички метак у главу опонената. Јој мајко, каква је то роспија, кава је то жена змај, каква је то Мата Хари и Јамес Бонд у сукњи у поодмаклим годинама?!

Док је перије летело и вазелински новинарчићи се утркивали око питања која годе Велможином здравственом стању, дисертација се хладила, јавност је ућуткана. И још ће да се хлади и полива ко зна чиме, јер Он је тек почео, иду избори и ваља освежавати циркуски репертоар стаим риковима у новим бојама.

За крај напомена аутора. Аутора, да, јер смо најзад и ми поборнице СрПског, ане СрБског језика, добиле амин од највише институције задужене за језичке стандарде у држави, да се називамо борцима, а не боркињама и да се због тога не осећамо угрожено. Дакле, аутор овог текста осећа благу језу док саставља ове редове. Осећа и згражање и гађење. Не због потеза политичара који су били за очекивати, већ због примера који дајемо оној дивној деци, студентима који су скинули терет са леђа академске заједнице и одбранили част свих Срба. Умањујући значај њиховог делања, узимамо Србији наду у будућност. Таква револуционарна свест и енергија не виђају се често у ова времена отупелих духова. Стога, ове редове посвећујем њима, а све у нади на ће остати и завршити шта су започели.

Извор:
КОНКРЕТНО