Понош: Путин неће знати када Вучић буде бежао из Србије

ponoss

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош оценио је, гостујући у „Утиску недеље“ на Новој С, актуелна безбедносна дешавања у Србији као „урушавање државе“ и „циркус“ и указао на то да се за снимак за који се тврди да доказује руску шпијунажу знало скоро годину дана.

Потпредседник Народне странке изјавио је да постоји много доказа који указују да су руског агента у Земуну крајем прошле године снимиле српске службе, БИА или ВБА, а да је снимак објавио онај ко га је снимио и да је донета политичка одлука да се снимак сада објави.

– То би председнику Србије Александру Вучићу могло да затреба да би Западу рекао да не може да заврши Косово јер су му „стигли до бубрега“, а и да би померио клатно проруског расположења у свом гласачком телу, имајући у виду шта ускоро спрема. Објављивање снимка је нанело штету руско-српским односима – рекао је Понош.

Он је додао да је „следећа глупост“ коју је Вучић навео да је амбасадору Русије Александру Боцан-Харченку поставио само једно питање, а знао је за то већ годину дана, док је уверен да председник Русије Владимир Путин није знао за тај случај, „као да Путин зна шта му раде потпуковници по свету“.

– Путин неће знати ни када Вучић буде бежао из Србије једног дана, а камоли ово. Сасвим извесно да је Вучић успео да у једном дану забрља односе са Русијом, Бугарском, Немачком, Аустријом и Хрватском. Успео је да у једном дану упропасти каријеру шефа аналитике БИА и спустио га на ниво свог портпарола у СНС.

Понош је, ипак, оценио да су ствари које су сада лоше у војно-безбедносном систему и раније постојале у свом „рудиментарном облику“, али су, како је приметио, сада још лошије и праве се у великом броју, као „кинеска производња“. Он је указао да су неки проблеми само „наставили да живе“.

– Када овако радиш према држави на чијем си челу, онда шта можеш да очекујеш једног дана. Председник државе на доста бизаран начин покушава да балансира и изиграва војну неутралност.

Додајући да је Вучић обрукао српску обавештајно-безбедносну заједницу и од ње направио предмет спрдње пред светом, направио је циркус од Савета за националну безбедност, јер је, пошто нема шта да каже, хтео да направи помпезну слику, па је довео и команданта авијације и копнене војске.

– Шта је мислио, да авијација прати потпуковника руске војске, који је у међувремену отишао из Србије?

Понош је објаснио да постоје три категорије трговаца оружјем који функционишу у Србији.

– Прва категорија су они који традиционално раде за државу, попут СДПР. Друга категорија, у коју сврстам Слободана Тешића, јесу они који раде за финансирање владајуће странке. Тешић корумпира званичнике држава у које извози оружје, његове активности представљају претњу за међународни мир и стабилност, па тај човек има приступ највишим политичким личностима у Србији и може да утиче на понашање у политици Србије. А постоје и они којима је дат део посла да раде за финансирање владајуће породице, а то је компанија ГИМ – закључио је Понош.

Понош је навео да се наменска индустрија уништава ниским ценама по којима продаје оружје приватним повлашћеним трговцима, а да једног од њих, фирму ГИМ, представља и Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

– ГИМ је увезао 49 ’ленд ровер’ џипова, које они плате, па ће их предати МУП-у, а од МУП-а ће узети оружје које су затекли по складиштима и полицији више није потребно. Какве су то трансакције, да ли их има у папирима? Зашто је тај посао обустављен, зашто џипови стоје на плацу увозника, фирме ’Бритиш моторс’? Нико не одговара – рекао је Понош.

Понош је истакао да је „корупција кијавица у поређењу са организованим криминалом који влада Србијом“, док је притворен Александар Обрадовић који је указао на један сегмент тог криминала, а Вучић је истовремено амнестирао Небојшу и Бранка Стефановића.

– Вучић каже да је Обрадовићу пензионисана мама. Не издаје Обрадовић мами дозволе за трговине оружјем, а Стефановић их издаје свом тати. Велика је разлика – рекао је Понош.

Извор:
ДИРЕКТНО