РЕЧ И МИСАО: Хорепископ Максим – Не признајемо Иринеја јер нас одводи од пута св Саве

maxim

Гост Славија инфо ТВ био је хорепископ Максим (Новаковић) Епархије рашко-призренске у Егзилу, духовни унук Светог Јустина Ћелијског, духовни син владике Артемија, дипломирани православни теолог и бивши сабрат манастира Сопоћани.

Гост је констатовао да СПЦ тренутно доживљава највећу кризу у својој историји, за шта окривљује јерес екуменизма и тврди да је у српској цркви завладала страховлада!

Разлог за изопштење и прогон епископа Артемија од стране СПЦ, према мишљењу хорепископа Максима, лежи у његовом чврстом остојању на путу светих отаца, на истрајавању у борби против екуменизма.

Гост објашњава шта је екуменизам, зашто је он опасан, наводи у којој мери је присутан и ко су главни предводници екуменизма унутар СПЦ и других православних цркава.

Хорепископ Максим упозорава на закључке Критског сабора, о којима је патријаршија површно обавестила народ, чије су тзв. радне документе потписали сви епископи СПЦ сем Артемија, објаснивши шта тај потпис значи и шта доноси.

Гост наводи под чијим је покровитељством одржан Критски сабор и чија га је тајна полиција обезбеђивала.

Хорепископ Максим напомиње, народ има право да осуђује кршење вере православне од стране епископа, свака прича да то не треба да се осуђује није православна, а највећи грех и одбадија су јерес.

Хорепископ одговара на отужбе од стране СПЦ да су Артемије и његов клир расколници и објашњава како су епископ и његово свештенство наставили да раде у условима егзила. Гост разобличава бројне преласти и заблуде у српском народу, које су постале ружне богохулничке навике, као на пример псовање Бога, Мајке Бажје, светитеља, хлеба, свете недеље, сунца, веровање у судбу, коб, кисмет итд.