Насиље на Интернету – како помоћи детету које је жртва сајбер насиља?

Ширење ружних гласина, увредљиви коментари испод фотографије или Фејбук статуса, постављање и дељење злобних фотомонтажа или видео снимака са циљем да се повреди друга особа – све ово су примери онлајн насиља. Да је насиље на Интернету један од највећих социјалних проблема данашњице, потврђује чињеница да је готово немогуће утврдити му узрок и починице, као и то да њиме могу бити погођени сви у онлајн свету, без обзира на пол, узраст или сексуалну и политичку оријентацију.

Управо ће пол, узраст, национална и верска припадност, као и било каква лична оријентација бити повод онлајн силеџијама за малтретирање.

Шта све спада у сајбер насиље?
Под термином сајбер насиље подразумева се свако претеће и узнемиравајуће онлајн понашање, које укључује непристојне и увредљиве текстове, коментаре, статусе, фотографије, као и ширење лажних гласина и видео записа посебно направљених са овом намером.

Друштвене мреже попут Фејсбука и Твитера идеално су поље за ову наопаку игру, јер остављају онлајн силеџијама могућност непрестаног застрашивања и вређања. Притом, уз лажне профиле и налоге, као и невероватну брзину ширења информације на Интернету, жртва насиља не може знати колико људи (па чак ни колико десетина и стотина људи) је видело неки увредљиви садржај упућен на њену адресу, као ни ко је тај садржај упутио.

Увредљиви коментари, твитови и Фејсбук статуси
Сваки негативни коментар постављен са намером да повреди или увреди неку особу сматра се насиљем. Увреде, псовке, лажни трачеви, задиркивање, називање погрдним именима, па чак и читаве објаве на друштвеним мрежама облици су сајбер насиља. Догађа се да насиље тече паралелно на друштвеним мрежама и на приватном блогу силеџије.

sajber-nasilje

Без обзира на учесталост, све се рачуна у онлајн насиље. Дакле, није важно да ли вас је нека непозната (или позната) особа увредила једном или прати сваки ваш корак са том намером. Једна псовка или вишемесечно прогањање на свим друштвеним мрежама, исто је. Насиље је насиље. Заправо, не постоји мера у којој је насиље прихватљиво. Једноставно, није.

Фотографије и видео увредљивог садржаја
Један од облика онлајн малтретирања јесте прављење фотомонтажа и видео снимака са намером да се нека особа увреди и повреди. Уз мноштво бесплатних онлајн програма у 21. веку не морате бити маг фотографије или неки посебан стручњак да девојци која вас је оставила налепите главу козе на тело. Неке силеџије се не морају чак ни толико „помучити“, довољно је да објаве фотографију особе без дозволе.

Међу силеџијама тинејџерима је чест „тренд“ дељења голишавих фотографија онлајн. У овом Интернета. Без обзира на то колико дуго је таква фотографија или снимак била онлајн, штета која је учињена не може се измерити. Жртва насиља не може имати увид у то ко је већ преузео ту фотографију на свој лични рачунар и када ће она поново бити постављена на wеб. Дакле, претња увек постоји.

Лажни профили и ко их прави
Неке силеџије иду толико далеко да отварају нове лажне профиле да би повећале увредљиве објаве. Међу децом и тинејџерима један од могућих сценарија са лажним профилима је следећи: сајбер силеџија, дечак или девојчица, направе лажни профил дечака са намером да се приближе девојчици – жртви насиља. Све почне захтевом за пријатељство, а наставља се пријатељским или романтичним порукама, које имају за циљ приближавање жртви или чак започињање онлајн везе. Жртва не слутећи ништа открива личне податке о себи, па и оне осетљиве, за које не жели да сазна ико други. Једном кад добије информације силеџија их касније дели са другом децом из одељења и школе или једноставно са свима, опет, онлајн, а све са намером да малтретира, посрами и понизи девојчицу.

Ова тактика може да представља и двоструко насиље, уколико силеџија за грађење лажног профила не измишља већ користи стварне податке и фотографије неке особе.

Ширење трачева и лажи
Измишљотине, лажи, ширење трачева и непроверених гласина о некоме – све ово спада у онлајн насиље. Узрок може бити и љубомора, па је ово чест облик насиља међу тинејжерима. Некад су завист и љубомора подстакнути неоствареном љубавном везом или раскидом, а некад је у питању неоснована љубомора према другу или другарици.

Ко може бити жртва онлајн насиља?
Жртва насиља може бити – СВАКО. Не постоје ограничења у полу, годинама или неком личном опредељењу. Мета силеџија на Интернету подједнако могу бити одрасла особа, тинејџер или дете, мушкарци и жене, Срби и Енглези, припадници било које верске или политичке заједнице.

Иако делује као занемарљиво, насиље на Интернету може представљати озбиљан проблем, посебно за децу и тинејџере. Поред тога што утиче на самопоуздање и друштвени живот, може имати негативних последица и по ментално здравље и развој, те уколико се не заустави довести и до трагичних исхода.

Како се изборити са онлајн насиљем?
Као што свако може бити жртва насиља, нико то заправо не жели да постане. Међутим, уколико се то ипак деси, постоје начини да се изборите са онлајн силеџијама. На првом месту, игноришите их. Једноставно заобиђите такво понашање у широком луку. Не одговарајте на увредљиве коментаре и статусе. Уколико вам неко прети, реците то неком – родитељима, професорима, другарици или другу.

telefon

Друштвене мреже вам дају могућност да непожељне људе блокирате. Уколико вас неко малтретира, урадите то без размишљања.

Останите љубазни и добри, чак и према онима који вас вређају. Подсетите самог себе да увредљиве коментари упућени вама заправо много више говоре о ономе ко их је упутио. Псовке, ружне и злобне речи, то је одраз оног ко их изговара и пише, не ваш.

Не схватајте све лично. Неки људи не умеју другачије да се изборе са потешкоћама у свом животу, већ негативно коментаришу и критикују друге, заштићени монитором свог рачунара. Негативни коментари испод вашег блога или фотографије можда и немају везе са вама.

Останите своји. Можда и најзначајнија ствар коју можете урадити за себе када сте жртва насиља јесте да не одустанете од тога што јесте само зато што вас неко малтретира. Останите доследни у томе што радите, уживајте и даље у својим интересовањима и не обазирите се на то шта други о томе мисле.

Шта кад је ваше дете жртва онлајн насиља?
Уколико сте забринути да је и ваше дете жртва сајбер насиља, ево шта све можете да урадите. Пре свега, пратите све друштвене мреже на којима ваше дете има налог. Исто важи и за апликације, игрице и историју претраживања на рачунару и телефону. Постаните „пријатељ“ на Фејсбуку са дететом, запратите га на Инстаграму или замолите неку другу одраслу особу да уради то. Такође, требало би да знате корисничка имена и шифре имејла и свих налога које дете користи. Јако је важно да успоставите правила понашања у дигиталном свету: какав садржај ваше дете може да прати, које апликације сме да користи и слично.

Разговарајте са дететом
Ово су све начини којима можете спречити да ваше дете постане жртва онлајн насиља. Уколико неко већ малтретира вашег тинејџера, поразговарајте с њим. Деца често крију од родитеља ако их неко малтретира, јер се осећају постиђено и осрамоћено. Будите му утеха и подршка. Упознајте га са тактикама превладавања сајбер насиља. Ставите му до знања да оно ништа није криво и да не постоји понашање које оправдава овакво насиље. У ситуацијама где то није довољно, потражите стручну помоћ. Укључите разредног стрешину и школског психолога у решавање проблема. Многе школе имају програме против насиља, те могу значајно утицати на то кроз шта ваше дете пролази.

Извор: Моје дете