ТЕПИЋ ПИТА ВУЧИЋА: Да ли је Влада налагала Војсци Србије да скида оружје са стокова за фирме Тешића?

marinika

Потпуно је јасно свима да Александар Вучић избегава недељама уназад да одговори на моја питања, а једно од њих је зашто је као министар одбране 2013. године убацио у државну делегацију спонзора Српске напредне странке, трговца оружјем Слободана Тешића, који се у том тренутку налазио на црној листи Уједињених нација због сумњиве трговине оружјем – питала је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

– Вучић такође избегава да одговори зашто су отети радници наше амбасаде у Либији који су потом убијени, а за које је сам изјавио 2016. године да су повезани управо са трговином оружјем. Подсетићу, као што сам тада и рекла, о чему Александар Вучић избегава да да одговор, зашто се потом и на свечаној вечери састао не само са Тешићем, већ је ту вечеру организовао са Тешићем и једним од чланова либијске делегације тада, а који је већ био обележен као један од вођа либијског огранка Ал-Каиде. Тај човек се зове Калид Ал Шариф. Иначе, вредно је знати да су Уједињене Нације управо ово либијско крило Ал-Каиде обележили као одговорно за бројне терористичке нападе широм света, између осталог и за терористички напад у Шпанији. Пошто Вучић ћути, а можда је и боље за њега, уместо да брани целу ову причу и његову умешаност у посредовању трговине оружјем, као што је бранио свог министра Небојшу Стефановића и његовог оца па завршио на ВМА, ја имам обавезу да јавности саопштим додатне информације, до којих сам у међувремену дошла – рекла је Тепић.

А, онда додала да након 18 дана након овог састанка коме је посредовао Александар Вучић „убацивши трговца оружјем Слободана Тешића у државну делегацију, вођа либијског крила Ал-Каиде Калид Ал Шариф има уговор са Тешићевом фирмом, а ради се о великој количини детонатора“. Тепић је показала фотографије на којима се види уговор, али и поменути детонатори.

Како је додала, „јасно је свима чему служе детонатори“, а оно што је занимљиво, ради се о 2013. години када је фирма „Калидус трејд“ потпуно занемарена у нашој јавности, а заправо је то била фирма Слободана Тешића.
– На другом уговору такође са Калидом Ал Шарифом видите са друге стране фирме „Карсо лимитид“ и „Партизан армс“, које су такође фирме Слободана Тешића. Овде су фотографије те делегације са Калидом ал Шарифом и Слободаном Тешићем, и на ВМА и чак на Војној академији. Оно што је важно када помињемо фирме и „Карсо“ и „Калидус“ и „Партизан армс“ јесте да је то заправо једна хоботница фирми Слободана Тешића, које су се стапале једна у другу и које су се појединачно појављивале у извештајима и дозволама у евиденцијама о трговини извоза оружјем, а заправо су све његове фирме. Фирма „Калидус“ са првог уговора са Либијцима јесте фирма мајка. Са једне стране имамо Тешићеву фирму „Калидус“ која се 2016. године преименује у фирму „Техно глобал“ која такође тргује оружјем и за коју је такође јасно да је директним учешћем у њој Слободан Тешић. Паралелно имамо фирму „Партизан армс“, све ћу вам документовати са изводима са АПР-а, која се опет преименује у фирму „Партизан тех“, која је за сад најпознатија као Тешићева фирма. Ова два крила су се прошле године објединила у једну фирму. Када се рашчлани ова хоботница, ви видите да су оне све биле појединачно приказане и видите да је Слободан Тешић био власник или сувласник ових фирми – рекла је Мариника.

Према њеним речима, оно што је важно је да је фирма „Карсо“ која се помиње у једном од уговора, кипарска фирма Слободана Тешића, и „овом приликом желим да подвучем једно посебно питање и на то питање тражим директан одговор Александра Вучића“:
– Да ли је у случајевима уговарања посла са фирмама Слободана Тешића, а када фабрике наменске нису имале договољно оружја и робе за његов посао, Влада Републике Србије налагала својим одлукама Војсци РС да са својих стокова ту потребну количину оружја која је потребна Тешићу преко СДПР-а јер су морали то да наложе државној фирми, а онда је СДПР те потребне количине за Тешића продавао Тешићу преко његове фирме „Карсо“. Ово питање се тиче периода када је Александар Вучић био министар одбране, када је Ивица Дачић премијер ове Владе и када је његова Влада доноси одлуке и налаже војсци да са својих стокова скида оружје јер фабрике немају довољно за Тешићеве послове.
– Пошто сам поменула Ивицу Дачића, за њега имам још једно питање, да ли Тешић и даље има дипломатски пасош јер ако га има, то значи да му га је он дао, јер му је претходни недавно истекао и да ли ћерка слободана Тешића Данијела још увек ради у Дачићевом министарству спољних послова.

Оно што је такође, додала је Тепић, важно за избегнуте одговоре Вучића је да се он састао са директором фирме „Гим“, пословним партнером оца министра Небојше Стефановића Бранка и да је тај састанак трајао 15 минута.

– Иако је председник негирао, тај састанак се догодио, трајао је 15 минута. Оно што је питање, да бих освежила можда памћење Александру Вучићу јесте, да ли је резултат овог састанка то да је његов кум Горан Веселиновић звани Гокси након овог састанка почео да се укључује у посао трговине оружјем.

На питање да ли је тужиластво имало било какву реакцију на изношење поменутих информација, Тепић за Директно.рс каже да је апсолутно свака реакција изостала.

– Није дошло до испитивања свих ствари, нарочито оних које су везане за Гим и Крушик, односно на основу података које је доказао Александар Обрадовић, узбуњивач. Паралелно имамо страшну кампању Александра Вучића и Небојше Стефановића, који не само да се бране, вец директно оптужују и врше притисак на тужилаштво када је реч о овом човеку који је притворен, уместо да је он на слободи, а да се поступак води против министра унутрашњих послова и његовог оца. И додала бих чак да овде нису толико ни важни сами уговори као такви, да ли има више прстенова или грамаже, што је Стефановић покушао да објасни. Ви имате школски пример трговине утицајем. Татина фирма или фирма коју тата представља, не мозе да обави посао без сагласности органа којим управља син. И ту је ствар потпуно јасна. Ја не могу да се ставим у улогу тужилаштва или полиције, али ћу докле год дишем износити све податке до којих дођем, не импровизације, не тумачења, него овако документоване ствари, јер ово се мора истерати на чистац. И ова неодбрањива ситуација, и за Вучића и за Небојшу Стефановића и за Слободана Тешића, јер је са њим кренула опсада наменске индустрије и ја кажем, докле год могу тражићу одговоре, у нади да ће се и тужиластво у једном тренутку, бар због срамоте, пробудити – одговорила је Тепић.

Извор:
ДИРЕКТНО