Састанка са Вучићем (не)ће бити?

aleksandar-vucic-kosovo-i-metohija-kosovski-srbi-posetaПредседници четири српске општине са севера Косова и представници десетак српских општина јужно од Ибра не одустају од захтјева да их уочи наставка преговора Београда и Приштине, 21. и 22. маја у Бриселу, прими потпредседник Владе Србије Александар Вучић, али многи не верују да ће до састанка доћи.

Председник градске општине Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници Богдан Савић спреман је, као и већина предсједника општина јужно од Ибра, да крене, уколико добије позив.
„Нема смисла ићи наслепо и чекати испред Вучићевог кабинета“, каже Савић и напомиње да до данас на њега нико није вршио притисак.

Ипак, он се плаши да је то последица све учесталијих тврдњи из Београда да су Срби јужно од Ибра – „прихватили живот у косовским институцијама и да је једини проблем како убедити Србе са севера Косова да прихвате бриселске споразуме“.

„На ширем подручју Приштине живи 30.000 Срба, али се на прсте могу пребројати они који прихватају косовске институције“, каже Савић, који је уверен да сва решења која буду прихваћена у Бриселу мора да подржи народ.

Он упозорава да, у противном, није јасно како ће и ко та решења реализовати без сагласности народа. И потпредседник Скупштине Заједнице српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић сумња да ће доћи до састанка.

„Наставља се политика свршеног чина. Прво састанак и `назови договори` у Бриселу, па тек онда са нама, иако се преговори воде о нашој судбини и судбини покрајине“ – каже Јакшић.

Он је уверен да наставак преговора неће донети ништа добро ни Србији ни Србима на Космету.

„Плашим се да је много тога договорено и да је на премијеру Ивици Дачићу да аминује и стави потпис на оно што је припремила `кухиња Ештон – Тачи`“, каже Јакшић.

Он сумња у деманти Београда да – није тачна тврдња шефа преговарачког тима Приштине Едите Тахири да је прије два дана у Бриселу делегација Србије прихватила да Косово добије посебан позивни број и да се на тај начин издвоји из телекомуникационог система Србије.

„Нажалост, оно што каже Тачи – то се и догоди. До сада није било ништа од оног што су тврдили или што гарантују власти Србије“ – сматра Јакшић.

СРНА