Сукоби у Боливији, убијено петоро; Моралес: Избори могу да се одрже без мене (ФОТО/ВИДЕО)

Бивши боливијски председник Ево Моралес рекао је данас да би нови избори могли да се одрже без њега, што би потенцијално отклонило препреку да се изабере нови председник те јужноамеричке земље, која је након његове оставке упала у хаос

 AP Photo/Dico Solis/Eduardo Verdugo

Политичка криза у Боливији ескалира пошто су снаге безбедности отвориле ватру на присталице Ева Моралеса при чему је убијено најмање петоро, а повређене десетине људи, што угрожава напоре привремене владе да обнови стабилност после оставке бившег председника.

Већина погинулих и повређених у граду Сакаби задобила је ране од метака, рекао је директор болнице.

Демонстранти и родбина жртава окупили су се на месту пуцњаве, узвикујући: „Грађански рат, одмах!“, преноси АП.

Ево Моралес, којем је у Мексику одобрен азил после оставке на месту председника Боливије, написао је на Твитеру да се догодио масакр.

Демонстранти су рекли да је полиција пуцала када су окупљени грађани покушали да пробију војни контролни пункт.









ЕВО МОРАЛЕС НЕЋЕ НА ИЗБОРЕ?

Бивши боливијски председник Ево Моралес рекао је данас да би нови избори могли да се одрже без њега, што би потенцијално отклонило препреку да се изабере нови председник те јужноамеричке земље, која је након његове оставке упала у хаос.

„Ради демократије, ако они не желе да учествујем, немам проблема да не учествујем на новим изборима“, рекао је Моралес за Ројтерс у интервјуу у Мексико Ситију.

„Само се питам зашто постоји толико страха од Ева (Моралеса)“, казао је он.

Моралес је поднео оставку под притиском почетком ове недеље, након недеља протеста и насиља после избора 20. октобра који су му донели победу помрачену оптужбама за превару.

Потом је прихватио понуду за азил од мексичке владе, која је послала авион да га пребаци у Мексико Сити.

Привремена самопроглашена председница Боливије Ђанин Ањес, која је у уторак ступила на власт, рекла је да жели да споји мостове с Моралесовом странком Покрет за социјализам (МАС).

Међутим, рекла је да сам Моралес неће бити добродошао као кандидат на наредним изборима.

Чини се да су привремена влада и посланици МАС постигли договор о одржавању нових председничких избора, али нису изабрали кандидата.

Моралес је рекао да не зна ко ће бити кандидат за МАС, додајући да ће људи одлучити.

Он је навео да жели да се врати у Боливију чим његову оставку одобри боливијско законодавно тело.

Бивши фармер коке рекао је да му је америчка влада понудила авион за бекство из Боливије.

„Сједињене Државе позвале су министра спољних послова (Боливије) и понудиле нам авион да нас одведе где желимо. Био сам сигуран да ће то бити Гвантанамо“, рекао је Моралес смешећи се, преноси Ројтерс.

Извор: Новости