Сенаторка Ањес прогласила се председницом Боливије

Flanked by fellow lawmaker Victor Zamora, right, the Senate's second vice president and opposition politician Jeanine Anez declares herself the country's interim president during a session at Congress, in La Paz, Bolivia, Tuesday, Nov. 12, 2019. Anez took the step after protests and pressure from the army made former President Evo Morales quit his office. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Flanked by fellow lawmaker Victor Zamora, right, the Senate’s second vice president and opposition politician Jeanine Anez declares herself the country’s interim president during a session at Congress, in La Paz, Bolivia, Tuesday, Nov. 12, 2019. Anez took the step after protests and pressure from the army made former President Evo Morales quit his office. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

ЛА ПАЗ – Боливијска сенаторка Хенин Ањес прогласила се за вршиоца дужности председника државе, што је доскорашњи председник Ево Моралес оценио „државним ударом” из самонаметнутог егзила у Мексику.

Ањес (52), десничарка и друга потпредседница Сената, прогласила се за председницу иако у парламенту није било кворума, тврдећи да је „неопходно стварање климе социјалног мира” у земљи погођеној политичком кризом од председничких избора крајем октобра.

„Желимо да што пре распишемо изборе”, рекла је Ањес. Она је на власт дошла након што су оставке, након Моралеса, поднели и сви остали наследници предвиђени уставом, што ће рећи потпредседник државе, председница и први потпредседник Сената као и председник парламента.

Ањес је положила заклетву у згради владе, иако није било никога ко би заклетву примио, а Уставни суд је одобрио њено постављење.

„Одиграо се најпаметнији и најодвратнији државни удар у историји”, написао је на Твитеру Ево Моралес, и осудио самопроглашење Ањес за председницу, „окружену саучесницима и под вођством војске и полиције који репресирају народ”.

Моралес је обећао да ће наставити „борбу” и да неће престати да се бави политиком.

Он се такође захвалио Мексику на томе што му је „спасао живот”. С Моралесом су у егзил отишли и потпредседник Алваро Гарсија Линера и министарка здравља Габријела Монтањо.

Доскорашњи шеф државе је у понедељак увече твитовао да „се лоше осећа јер напушта земљу из политичких разлога” али и да ће се вратити „још јачи и енергичнији”. Он је у недељу поднео оставку под притиском војске.

Лидери боливијске опозиције су поздравили проглашење Ањес за председницу, а предводник уличних протеста Луис Фернандо Камачо је позвао на њихово обустављање, јавља АФП а преноси Бета.

Према уставу, нови председнички избори морају бити расписани у року од 90 дана од оставке шефа државе.

Стање после тронедељних протеста је такво да је полиција, оценивши да је „преслаба”, у понедељак затражила помоћ војске. Снаге безбедности су распоређене у Ла Пазу, док се Моралесове присталице окупљају на тргу Сан Франсиско, недалеко од парламента.

Председник Венецуеле Николас Мадуро, Моралесов савезник, затражио је од боливијске војске да врати Моралеса на власт и оценио да је Боливија у опасности од „грађанског рата”.

Извор:
ПОЛИТИКА