Ново лице Немачке – први градоначелник турског порекла

belit onaj

У Хановеру, главном граду немачке савезне покрајине Доње Саксоније, на власт је доспела странка Зелених – након 70 година владавине Социјалдемократске партије (СПД), а за градоначелника је изабран политичар турског порекла Белит Онај (38), што је први такав случај у Немачкој.

„Ем зелен, ем турског порекла – нови градоначелник Хановера се побринуо за прави спектакл на немачкој политичкој сцени. У граду којим су 70 година владале социјалдемократе, и држави у којој још није било градоначелника страног порекла, све бруји о Белиту Онају”, пише немачки Дојче веле, преноси Танјуг.

Како се наводи, он је у недељу у другом кругу избора са 52,9 одсто гласова победио свог главног такмаца – нестраначког политичара Екарда Шолца (47,1 одсто) који је био кандидат ЦДУ, а то што у ужој конкуренцији није било никога из СПД јесте логична последица распада те странке на свим нивоима.

У првом интервјуу након победе, он је за јавни сервис НДР рекао да хоће да буде „градитељ мостова” који доприноси превазилажењу подела у друштву, најавио је да ће радити на концепту потпуног избацивања аутомобила из центра Хановера, као и да ће се борити да кирије у том граду буду приступачне.

Родитељи Белита Онаја су у Немачку дошли из Истанбула почетком 70-их година као гастарбајтери, а он о себи говори као о „либералном муслиману”.

Политиком је почео да се бави после напада десничарских екстремиста на неколико турских породица у Золингену у мају 1993. у којем је убијено петоро људи.

Још као ученик, учланио се у СПД, касније је завршио право у Хановеру где је био активан у студентском Демохришћанском кружоку (РЦДС) да би 2008. прешао у странку Зелених.

Дојче веле подсећа да Хановер има нешто више од 530.000 становника и једно је од најважнијих европских саобраћајних чворишта.

Седиште је девет универзитета, бројних културних институција, као и погона за производњу возила посебне намене аутомобилског концерна Фолксваген који је са 15.000 запослених и највећи послодавац у региону.

Извор:
ПОЛИТИКА