Моралес напустио Боливију, али обећао да ће се вратити

morales

Авион са бившим председником Боливије Евом Моралесом напустио је ваздушни простор Боливије, написао је на Твитеру министар иностраних послова Мексика Марсело Ебрард.

Ебрард је нагласио да се према постојећој међународној конвенцији Моралес налази под заштитом Мексика.

„Његов живот и здравље нису у опасности“, додао је министар.

Моралес је раније саопштио како намерава да се ускоро врати са још већом снагом и енергијом.

„Браћо и сестре, крећем за Мексико, захваљујући Влади тог братског народа који нам је дао азил како би сачувао наше животе. Са болом напуштам земљу из политичких разлога, али ћу пратити ситуацију. Ускоро ћу се вратити са великом снагом и енергијом“, написао је Моралес на Твитеру.

У међувремену је министар одбране Боливије Хавијер Савалета поднео оставку. Он је саопштио да он и Моралес (као главни командант Оружаних снага Боливије) никад нису издавали наређења војницима и морнарима да подижу оружје на свој народ, нити ће то икада урадити.

„Ако сада војска користи оружје против народа, одговорност за то је на онима који су донели ту одлуку“, додао је Савалета.

Раније је командант Оружаних снага Боливије Вилијам Калиман изјавио да се војска, на молбу полиције, придружила одржавању реда на улицама.

Подсетимо, председник Боливије Ево Моралес поднео је оставку у недељу, након што га је на то позвала војска после више недеља протеста због спорних избора.

Извор:
СПУТЊИК