Састанак Вучића и Срба са севера одложен?

aca vucic izdajnik u leposavicuЗа данас је у Београду био планиран нови састанак председника четири српске општине са севера Косова и Метохије са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, али је он синоћ одложен, незванично сазнаје дневни лист Данас.

У круговима блиским Влади спекулише се да ће Вучић свакако примити косовске Србе пре новог састанка премијера Србије Ивице Дачића и злочинца Хашима Тачија 21. маја у Бриселу, на ком треба да се усагласи примена Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Пре наставка бриселског дијалога на премијерском нивоу, очекује се и састанак „прве државне тројке“ – Дачића, Вучића и председника Републике Томислава Николића, што је премијер најавио из Вашингтона, после сусрета с  потпредседником САД Џозефом Бајденом, који се заложио за што брже спровођење Споразума.

Ратни злочинац Хашим Тачи изразио је јуче на седници нелегалне Владе Косова оптимистичко уверење да ће се на предстојећем састанку с Дачићем постићи договор о спровођењу бриселског споразума.

Звонко Михајловић, председник општине Штрпце, изјавио је за Данас да представници Срба који живе јужно од Ибра нису позвани на разговоре у Влади Србије. Он каже да „још нема званичне комуникације између Владе Србије и Срба јужно од Ибра, јер званични Београд игнорише чињеницу да су и они у великој већини против Споразума с Приштином“.

„Наш став је непромењен, јер постоји низ препрека за спровођење Споразума, који није утемељен на правном систему Србије. На терену се не могу применити ткзв. косовски закони, зато што је и овај Споразум, као и претходни неуставан“, рекао је за Данас Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа.

Телекомуникације и електропривреда

„У Бриселу би данас требало да почну технички преговори Београда и Приштине о електропривреди и  телекомуникацијама, најавио је јуче известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин. Он је за Радио Слободна Европа рекао да ће се договори отворити сусретима званичника Европске комисије за проширење Пјера Мирела са ресорним српским министрима Зораном Михајловић и Расимом Љајићем, као и са заменицом нелегалног косовског премијера Едитом Тахири.

ДАНАС / СРБИ НА ОКУП