Условна затворска казна због гласања против Вучића?

protest-ispred-tuzislastva-u-vrbasu-Lipar

Чланови Савета МЗ Липар, “села које је победило Вучића”, криви за “самовлашће”

Петогодишњи “рат око воде” који мештани села Липар воде са општинским комуналним предузећем у Кули одбијајући да предају водоводну инфраструктуру коју су, тврде, изградили из сопственог џепа – добио је први судски епилог: осморица чланова Савета Месне заједнице Липар који су, у складу са одлукама донетим на народним зборовима, гласали против предаје сеоских бунара и водоводне мреже, проглашени су кривим за самовлашће и осуђени условно на годину дана затвора. Оптужницу против њих подигло је Основно јавно тужилатво у Врбасу пред Основним судом у том граду.

Оваква пресуда представља својеврстан преседан у судској пракси у којој су се за то кривично дело углавном теретили грађани због неовлашћеног прикључивања на струју, воду или грејање.

“Ко самовласно прибавља неко своје право или право за које сматра да му припада, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Ко дело из става 1. овог члана учини за другог, казниће се казном прописаном за то дело. Ако је дело из ст. 1. и 2. учињено на штету грађана, гоњење се предузима по приватној тужби”, гласи члан 330 Кривичног законика Републике Србије.

Након једногодишњег поступка, осморица Липарчана проглашени су кривим зато што су “самовласно прибавили право за које су сматрали да им припада, и то право коришћења и управљања комуналних објеката”, наводи се у образложењу пресуде.

Ово право, тврде осуђени, МЗ Липар има од 1970. године када је водоводна мрежа изграђена добровољним прилозима и кредитом који су вратили мештани, па тврде да она припада МЗ Липар. Занимљиво је да су се осуђени пред судом изјаснили да су се предаји водоводне мреже успротивили само “папиром”, односно записником о одлуци савета, те да општинску комисију нису спречавали да узме “кључеве” од бунара.

Пораз “напредњака” у Липару због воде
Иначе, питање “да ли треба сеоску инфраструктуру коју су градили из свог џепа предати комуналном предузећу да им наплаћује услуге и запосли партијске кадрове” било је кључно и на изборима за нови Савет месне заједнице у јулу 2017. године када, су сеоски кандидати добили убедљиву подршку против листе коалиције на челу са СНС. Са резултатом 11:0, Липар је заинтересовао ширу јавност као “село које је победило Вучића”.

Против пресуде Основног суда из Врбаса који их је казнио условном затворском казном од годину дана уложили су жалбу Вишем суду у Сомбору јер је, тврде, донета под притисцима и као таква је политичка.

“Сви смо се изјаснили да се не осећамо кривим, али тражимо да и Виши суд то потврди. У супротном ће свако другачије мишљење и гласање представника грађана бити могуће судски гонити и кажњавати”, рекао је за VOICE један од осуђених Душан Мишчевић.

Адвокат Југ Вукићевић, заступник чланова Савета МЗ Липар за VOICE је рекао да пресуду сматра у најмању руку “проблематичном”.

“Посебно је проблематично то што су чланови савета једне месне заједнице осуђени за одлуку коју су донели гласањем. Чланови савета, баш као и народни посланици или чланови владе, уживају имунитет те не могу за усмено или писмено изражено мишљење и гласање бити позвани на кривичну или другу одговорност. Сматрам да је пресудом прекршено право мештана Липара на локално самоуправљање као и право на имовину и уживање имовинских права”, каже адвокат Југ Вукићевић.

Спорно је и што су чланови савета МЗ осуђени, према наводима из пресуде, јер су “самовласно прибавили” право коришћења на објектима сеоске водоводне мреже којом управљају од 1970. године, када је иста изграђена средствима месне заједнице и мештана. “Суд је потпуно занемарио одредбе Закона о јавној својини који прописује да месној заједници припада право коришћења на средствима која су у власништву локалне самоуправе, а која месна заједница фактички користи што је у овом случају неспорно”, рекао је Вукићевић који очекује да коначан суд о овоме заузме Виши суд у Сомбору пред којим је уложена жалба.

Рат око воде на релацији МЗ Липар и локалне власти у Кули вуче корене од 2013. године када су се Липарчани први успротивили општинској одлуци да услуге водоснабдевања и сахрањивања пређу у надлежност ЈКП Комуналац петицијама, протестима, одлукама народних зборова, писао је већ VOICE. Чланови Савета месне заједнице су се, како се наводи и у пресуди, на основу атмосфере у селу о овом питању изјашњавали “против” одлуке кулских челника. Позиви на информативне разговоре почели су да стижу пре три године, када су чланови Савета МЗ Липар полицијским службеницима објашњавали “зашто су гласали против предаје водоводне мреже и сеоске капеле јавном предузећу”.

“Нас су грађани бирали као нестраначке људе, своје представнике и обавеза нам је да поштујемо њихову вољу. Гласали смо на основу њихове одлуке на народном збору и не видим шта је ту посао за полицију”, рекао је члан Савета МЗ Липар Душан Мишчевић за VOICE 2016. године.

Убрзо је посао полиције преузело тужилаштво, да би потом цео случај завршио пред Основним судом Нови Сад, судска јединица у Врбасу.

Извор:
VOICE