ЕНГЕЛ: Неће бити поделе – Србија је бриселским споразумом де факто признала Косово

engelСТАВ АМЕРИЧКОГ КОНГРЕСМЕНА СА ВЕЛИКИМ УТИЦАЈЕМ НА КУРС САД

ОВО ЋЕ НИКОЛИЋ, ДАЧИЋ И ВУЧИЋ ПОСЛУШНО СПРОВОДИТИ

За мене није важно да ли Србија има званичне дипломатске односе и да ли признаје Косово, али потписивањем овог споразума, Србија је де факто признала право Косова да постоји као независна држава – открио је амерички конгресмен колико у Вашингтону вреди заклињање београдског тријумвирата да никад неће признати Косово
Не смета ми уколико се Србија прикључи ЕУ, али само уколико се и Косово прикључи ЕУ. Не желим да Србија има ту могућност да блокира Косово. Сматрам да овај споразум не дозвољава да једна земља блокира другу, истиче Елиот Енгел

БРИСЕЛСКИ споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине је добра погодба, оценио је данас амерички конгресмен Елиот Енгел, један од истакнутијих заговорника независности Косова, додајући да неће бити поделе Косова ни размене територија, јер би то произвело домино-ефекат на Балкану.

„Споразумом ниједна страна не добија све оно што жели. Споразум је компромис, а компромис подразумева да једна страна добије нешто што жели и да друга страна добије нешто од оног што жели“, рекао је он у интервјуу за косовски сервис Радио Слободна Европа.

Према његовом мишљењу, овим споразумом Косово је на добитку, зато што је „Србија по први пут де факто признала Косово“ и влада у Приштини ће успоставити контролу на целом Косову.

„За мене није важно да ли Србија има званичне дипломатске односе и да ли признаје Косово, али потписивањем овог споразума, Србија је де факто признала право Косова да постоји као независна држава“, поручио је амерички конгресмен.

„Неће бити поделе Косова, отцепљења неког дела, и то је веома важан принцип.

Према томе, влада Косова је одговорна за цело Косово, било за северну Митровицу, јужну или неки други њен део, рекао је он и додао да ће „у замену за то, Срби на северу Митровице имати одређени степен аутономије“.

„Мислим да је то добра погодба. Уколико је то права аутономија, а ЕУ и САД и остали признају чињеницу да је Косово једно а не подељено, одвојено или отцепљено, у замену за један облик аутономије за Србе, мислим да је споразум веома добар за Косово и владу у Приштини.“

Бриселски споразум такође, како Енгел каже, усмерава и Косово и Србију на путу ка ЕУ.

„Не смета ми уколико се Србија прикључи ЕУ, али само уколико се и Косово прикључи ЕУ. Не желим да Србија има ту могућност да блокира Косово. Сматрам да овај споразум не дозвољава да једна земља блокира другу“, истиче Енгел.

На питање да ли споразум ствара могућност за формирање мини-државе на северу Косова, Енгел каже да таква опасност не постоји и одбацује идеје конгресмена Дане Рорбахер о размени територија Косова и Србије јер је то, како каже, немогуће без последица по остале делове Балкана.

„Косово је на Балкану, где се не зна где је крај. Уколико се границе Балкана помере, уколико се подели Косово, шта ће се десити уколико и Република Српска пожели да буде део Србије, шта ће се десити уколико делови Македоније желе да се промене, шта ће се десити са Босном? Томе нема краја и плашим се да за то не би било решења ни за 100 наредних година“, упозорио је он.

Енгел, који је високопозиционирани члан Комитета за спољне односе, оценио и да САД морају остати укључене у збивања на Косову, јер ће у супротном – ако се све препусти само Европи – Косово тешко остварити своје циљеве.

ФАКТИ.ОРГ