Брачни пар Трифуновић из Канаде оставио Институту за мајку и дете 750.000 евра!

По броју пацијената, запослених и кревета Институт за здравље мајке и детета „Др Вукан Чупић“ највећа је дечја болница у Србији и југоисточној Европи. Јединствени су у Републичком центру за планирање породице, а лечи већину малишана који пате од ретких болести, метаболичких и генетских болести.

Захваљујући донацијама, многи дијелови института су уљепшени, а набављени су и модерни уређаји за лијечење. Институција је већину новца добила неочекивано – канадски брачни пар Трифуновић овој је медицинској кући дао око 750.000 еура. Њихов хумани чин сматра се највећом појединачном донацијом здравствене установе.

– Ђуро и Илинка Трифуновић били су Срби из села Косова, из Далмације, а живјели су у Канади и имали су сточарску фарму. Нису имали деце и већину наследства су одлучили да оставе дечијој здравственој установи у Београду. Њихова рођака Јелица Радосављевић предложила је да донацију треба добити институт и то је прихваћено – објашњава доцент Радоје Симић, директор института.

За хитну помоћ малишана смењује се Институт за мајку и дете и Универзитетска дечја клиника, па су на дужности сваки други дан. Некада су доктори у институту имали око 50 дјеце на дежурству, а сада се тај број утростручио.

– Ми смо највећи здравствени центар у Србији јер већ у подне родитељи почињу да доводе своју децу. То су најчешће безопасни проблеми који би се могли ријешити у малом здравственом дому. Након 18 сати наше чекаонице изгледају као кошнице. Понекад прегледа трају и по неколико сати због резултата крвних претрага и разних снимака, па се родитељи љуте што чекају. Најчешћи приговори су чекање у хитној служби и заказивање прегледа, али неки поступци могу потрајати шест мјесеци. Око 4.000 пацијената дневно пролази кроз дневне болнице. Тенденција је да пацијенти остану у болницама што је мање могуће и за минимално инвазивне захвате. То су на примјер операције без резања које се изводе у кардиологији или употреба посебног апарата за ломљење камена који се користи у урологији, тако да дјецу не треба оперирати на класичан начин. Од донације породице Трифуновић купили смо ласер за ОРЛ одјел и једини смо сада – истиче др. Симић те додаје да је у болници проширено подручје примјене генетских анализа и купљен је уређај за снимање дјеце обољеле од епилепсије.

У току је реорганизација Завода за клиничку патологију, која није обновљена од оснивања института. Ова услуга има патологе који нису присутни ни у једној дечијој установи у Србији, а мали пацијенти из разних установа долазе на преглед ради утврђивања врсте болести, терапије, да ли је болест малигна или бенигна …

Извор: Занимљивости