Хапшење у Крушику: Завера ћутања у случају Бранка Стефановића

hapsenje-krusik-branko-stefanovic

Адвокат ухапшеног А.О. у ексклузивној изјави за БИРН каже да се радник Крушика који се терети за одавање пословне тајне добро осећа. Саговорници БИРН-а указују на парадокс – онај за кога се сумња да је указао на могуће злоупотребе налази се у строгом притвору, док се против оних који су ојадили државну фирму не води никаква истрага

У среду 18. септембра између два и пола три поподне наоружани специјалци у џиповима ушли су у круг фабрике наменске индустрије Крушик у Ваљеву и одмах се упутили у канцеларију диспечера у производњи А.О.

На лицу места одузели су му пословни рачунар, а затим га одвели у стан где су запленили његов приватни компјутер као и екстерне меморије које су пронашли. Претрес стана трајао је до 18.30 када је А.О. пребачен за Београд.

Хапшење је уследило три дана након што је специјализовани портал „Армс Wатцх“ објавио истраживање о извозу оружја у ратом захваћени Јемен и дан пре него што је БИРН објавио причу којом је потвђено да је фирма коју је заступао отац министра полиције Бранко Стефановић по повлашћеним ценама куповала оружје.

Иако 18. октобра истиче месец дана од привођења, хапшење радника Крушика било је обавијено велом тајне све док недељник НИН ове недеље није објавио незваничне информације.

БИРН сазнаје да Више тужилаштво у Београду ухапшеном ставља на терет кривично дело из члана 240 Кривичног законика. Реч је о одавању пословне тајне и то из става 2 у којем се каже да ће казном од две до 10 година бити кажњен учинилац уколико је дело учињено из користољубља или у погледу нарочито поверљивих података.

Завера ћутања била је толика да се до данас није могло сазнати ни име аквоката који заступа ухапшеног као ни информације о случају.

БИРН је успео да дође до појединих детаља у вези са хапшењем, као и да ступи у контакт са његовим браниоцем, адвокатом Љубисавом Радосављевићем, познатијим по надимку Батан.

Питали смо га због чега се ћути о хапшењу, чак и након што су медији успели да сазнају да се А.О. више од 20 дана налази у притвору.

„Нисам хтео о томе да причам, ја сам професионалац, већ 30 година сам у адвокатури, а по мени ту нема ничега“, каже Радосављевић за БИРН.

Он тврди да је А.О. добро и да се према њему у притвору „коректно односе“.

„Он је у једној соби са њих троје, четворо, има купатило. Био сам у петак код њега, он је у коректном стању, сви су коректни према њему“, каже Радосављевић.

Они који познају ухапшеног, који у Крушику ради последњих десет година, кажу да се нису зачудили због хапшења, јер се ради о младићу који је јако правдољубив и поштен.

„Јако добар и поштен дечко. Буквално би вам све дао. Њега оптужују да је информације слао из користољубља. Ма какво користољубље, када су га ухапсили у његовом новчанику било је само 100 динара”, кажу они који га познају.

Ухапшеном су дозвољене само три посете месечно од стране најближих који с њим могу да комуницирају искључиво преко слушалице кроз непробојно стакло.

„Уместо да као узбуњивач ужива заштиту полиције, јер је указао на могуће злоупотребе, он је у спектакуларној акцији, као да је у питању опасан криминалац, лишен слободе. У исто време они који су ојадили државну фирму мирно спавају и против њих се не води никаква истрага”, каже за БИРН извор упознат са случајем.

Детаљи мистериозног случаја

БИРН је из незваничних извора успео да сазна још неке детаље овог мистериозног хапшења.

Након привођења, ухапшеном је одређено задржавање од 48 сати, током којих је он саслушан у присуству адвоката који му је додељен по службеној дужности.

Након саслушања, према наводима извора блиског истрази, по истеку четрдесетосмочасовног задржавања, судија за претходни поступак Вишег суда у Београду Милош Лабудовић, осумњиченом је одредио кућни притвор.

Међутим, на ову одлуку жалило се тужилац Александар Момчиловић, па је Ванрасправно веће Вишег суда, 27. септембра преиначило одлуку о кућном и одлучило да А.О. треба да буде у затворском притвору, уз образложење да би могао да утиче на сведоке, али и да понови кривично дело.

Његов адвокат Љубисав Радосављевић каже да су разлози за притвор бесмислени.

„Бесмислени су разлози, јер је дечко све признао да је то радио и ту нема разлога за притвор. Зато се Лабудовић који је одличан судија и усмерио према томе и одредио кућни притвор. А тужилац Момчиловић се жалио на ту одлуку, али тужилаштво увек то ради“, каже адвокат ухапшеног.

Он такође каже да има проблем и са кривичним делом које му се приписује.

„По мени није ни кривично дело одређено добро, то би могао бити став 1, али још није дошло на оптужење, па о томе немамо сад шта да причамо“, каже адвокат.

Став 1 који адвокат Радосављевић помиње гласи: „Ко неовлашћено другом саопшти, преда или на други начин учини доступним податке који представљају пословну тајну или ко прибавља такве податке у намери да их преда непозваном лицу, казниће се затвором од шест месеци до пет година”.

Адвокат каже и да је образложење о преиначењу одлуке штуро написано и да је он на одлуку о притвору, поднео жалбу Апелационом суду у Београду.

„Ничим није образложено, врло штуро. Ја сам написао жалбу и очекујем одлуку. Жалбу сам поднео пре 3-4 дана, уобичајено траје поступак. Ја очекујем одлуку до половине или краја следеће недеље. Ако буде било које коректно веће узело тај предмет, оно ће преиначити одлуку о притвору”, каже адвокат додајући да очекује да ће ухапшеном бити одређен кућни притвор или да ће бити пуштен на слободу.

„Апсолутно не постоји ниједан елемент и разлог за одређивање притвора, никаквог“, изричит је Радосављевић.

Међутим, неки други адвокати са којима смо разговарали кажу да позивање на тачку 3 члана 211 Законика о кривичном поступку, која говори о могућности понављања кривичног дела, наговештава да би А.О. могао месецима остати у притвору. Наиме, утицај на сведоке престаће да буде разлог за задржавање у притвору чим сви евентуални сведоци буду саслушани.

Међутим, могућност понављања кривичног дела може остати као разлог његовог задржавања све док тужилаштво буде изражавало сумњу да ухапшени поседује још неку документацију.

Након преиначења одлуке о притвору, из стана у Ваљеву, А.О. је 30. септембра пребачен у београдски Централни затвор, где се од тада налази у притвору под строгим мерама надзора, каже извор за БИРН.

БИРН је о одлукама о притвору и поступајућим судијама покушао да добије и званичне информације. Вишем суду у Београду питања смо упутили у четвртак 10. октобра али одговор још нисмо добили, а портпаролка суда Татјана Тешић нам је одговоре најавила за понедељак, 14. октобар.

Како је кренуло?

Прве информације о пословању Бранка Стефановића, оца министра полиције са оружјем, појавиле су се још прошле године. О њима је писао недељник НИН, а БИРН је још у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „Армс Wатцх”, који је 15. септембра писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Руководство Крушика је у уторак 16. септембра демантовало наводе из тог текста. На прво читање тог демантија заиста се могао стећи утисак да ГИМ није био повлашћен. Проблем је, међутим, у томе што је Крушик свесно прећутао кључне податке из других уговора које су скапали са ГИМ-ом и СДПР-ом који показују потпуно другачију слику.

БИРН је 19. септембра објавио текст у којем су приказани подаци из додатна три уговора који откривају да је Крушик манипулисао упоређивањем цена различитих верзија мина како би се поткрепила тврдња да ГИМ није био у повлашћеном положају приликом куповине, док је заправо предузеће повезано са оцем министра полиције набављало мине по нижим ценама од конкуренције.

Претходно, БИРН је у уторак 17. септембра руководству ваљевске фирме послао питања у вези са тим скривеним уговорима.

Дан касније, 18. септембра, радник Крушика А.О. је ухапшен.

Нелегитмни притисак на узбуњивача

Хапшење радника А.О. бивши повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родуљуб Шабић оценио је као нелегитмни притисак на узбуњивача.

„Ако пођемо од претпоставке коју износе медији, да је разлог за хапшење ИТ стручњака из Крушика објављивање података који потврђују учешће оца министра полиције Небојше Стефановића, као представника приватне фирме у пословима трговине оружјем са државном фирмом, онда поступак тужилаштва директно асоцира на нелегитимни притисак на узбуњивача“, рекао је за Цензоловку Шабић и додао да се тајним податком не сматра податак који је означен као тајна ради прикрвања кривичног дела, прекорачења овлашћења или злоупотребе службеног положаја.


Ухапшени радник Крушика се враћа у кућни притвор

Одлука о пуштању из затвора уследила је само два сата након данашње одлуке Апелационог суда који је укинуо претходну одлуку Вишег суда и предмет вратио на поновно одлучивање

Александар Обрадовић, ухапшени радник Крушика, из затвора ће бити враћен у кућни притвор, одлука је Вишег суда у Београду, сазнаје БИРН.

Преходно је Апелациони суд донео решење којим је укинуо ранију одлуку Вишег суда о одређивању затворског и вратио га том суду на поновно одлучивање и само пар дана пошто је јавност сазнала да се Обрадовић већ више од 20 дана налази у затвору.

Данашњим решењем Виши суд у Београду практично је укинуо своју претходну одлуку о слању Обрадовића у затвор.

Александар Обрадовић би могао из Централног затвора да буде пуштен током вечери или сутрашњег дана.

Владимир Гајић, нови адвокат Александра Обрадовића, ухапшеног радника Крушика, рекао је за БИРН уочи доношења ове одлуке Вишег суда да очекује да ће суд или потпуно укинути притвор или ће га у најгорем случају вратити у кућни притвор

„Извршна власт покушава да контролише штету, јер је проценила да ће јој даљи протести који се одржавају испред Централног затвора у знак подршке Обрадовићу, донети више штете“, оцењује Гајић.

Гајић објашњава да је укидањем одлуке Вишег суда о затворском притвору све враћено у стање од пре 27. септембра када се на одлуку судије за претходни поступак Вишег суда Милоша Лабудовића који је Обрадовићу одредио кућни притвор, жалио тужилац Вишег тужилаштва Александар Момчиловић.

По жалби тужиоца, Ванрасправно веће Вишег суда преиначило је одлуку у притвору, након чега је Обрадовић из свог стана у Ваљеву, превезен у београдски Централни затвор.

Након ове одлуке Апелационог и Вишег суда, Обрадовић ће бити враћен у кућни притвор, а предмет ће бити прослеђен судији за претходни поступак који ће вероватно сачекати да види да ли ће тужилаштво поднети предлог за продужење притвора, који Обрадовићу иначе истиче крајем недеље. Након тога би се Обрадовић могао наћи на слободи, сматра Гајић.

У вези са све гласнијим питањима у јавности због чега адвокати за Обрадовића не затраже статус узбуњивача, Гајић каже да је то немогуће док се против Обрадовића не обустави поступак.

„Он де фацто јесте узбуњивач, али формално тај статус није добио јер извршну власт која је ту врсту статуса требало да му да, не занима борба против корупције“, каже Гајић и додаје да Обрадовић тренутно има статус осумњиченог и да се зато у овом тренутку за њега не може тражити статус узбуњивача.

„Прво против њега мора да се обустави кривични поступак, па да му се да статус узбуњивача, иако он то де фацто јесте“, каже Гајић и истиче да је тужилаштво још прошле године када је БИРН објавио документа о незаконитој трговини оружјем у коју је укључен отац министра полиције, требало да покуша да идентификује извор информација о томе, али не да би га хапсили, него да би му понудили статус узбуњивача.

Иначе, Александра Обрадовића данас је у затвору посетила и његова породица, која је за БИРН пренела његове реакције на вести о подршци коју има у јавности.

„Александар није знао да је вест о његовом хапшењу, између две посете породице и адвоката, стигла до медија. Није знао да су се у знак протеста због његовог хапшења, испред затвора синоћ окупили грађани. До њега у затворској ћелији, гласови грађана нису допрли“, кажу за БИРН чланови његове породице.

Током посете у Централном затвору, на коју чланови породице имају право три пута месечно, Александру су пренете информације о збивањима изван затворских зидина.

Када је чуо шта су последњих дана медији о његовом хапшењу писали, како је бурну реакцију то изазвало и колику подршку од грађана добија, био је видно потресен. Све те информације је доживео врло емотивно, јер није очекивао толико интересовање јавности и толику подршку, која му веома много значи, сазнаје БИРН од чланова породице.

Подсетимо, БИРН је пре два дана успео да дође до детаља у вези са хапшењем Александра Обрадовића, о којем су се прве информације појавиле у последњем броју недељника НИН, у моменту када је радник Крушика већ више од 20 дана био у притвору.

Извор:
ЈАВНО